Apartamentele vechi din Capitala se dau si cu 25% mai ieftin decât pretul de oferta

Imobiliare

18.07.2008 - Gandul
Apartamentele vechi din Capitala se dau si cu 25% mai ieftin decât pretul de oferta

 Pretul adevarat, la care se tranzactioneaza, al unui apartament vechi din Bucuresti poate fi cu pâna la 25% mai ieftin fata de pretul initial cerut de proprietar. „Preturile apartamentelor vechi sunt mai mari decât e cazul. La inceputul anului preturile crescusera cu 20% – 25%.

Acum, o scadere cu acelasi procent din pretul cerut devine practic un discount si se ajunge la un pret corect”, a declarat, pentru Gândul, George Ivan, consultant in cadrul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox Regula nu este insa valabila in toate cazurile. Paul Dumbravanu, broker si proprietar al agentiei imobiliare RE/MAX Star, este de parere ca oamenii de afaceri cu studii universitare sunt flexibili si dornici sa negocieze deoarece se gândesc deja la urmatoarea investitie pe care o vor face. Motiv pentru care acestia sunt dispusi sa negocieze cu pâna la 10% daca au oportunitati imediate. Cu banul jos iei mult mai ieftin .

Totodata, un alt aspect esential este legat si de modalitatea de plata: daca plata se face cu banii jos, se pot obtine reduceri generoase, de pâna la 20%. Pe de alta parte, in locatiile ultracentrale exista o tendinta de tranzactionare la pretul de listare si se poate vorbi de o scadere de doar 2% – 5% din pretul cerut in momentul listarii spre vânzare a locuintei respective.

Compania RE/MAX a anuntat ieri ca timpul mediu de vânzare a proprietatilor a crescut cu 20% si a ajuns pâna la 12 saptamâni, moment in care poate fi vândut un apartament. „Daca pretul de vânzare este cu 10 – 30% sub preturile actuale de pe piata, cladirea sau locuinta se vinde in maximum 30 de zile. Am avut si cazuri in reteaua noastra in care, in aceleasi conditii, proprietatile s-au vândut si in cinci zile”, afirma Paul Dumbravanu.

Piata imobiliara se confrunta cu o criza Desi reprezentantii Colliers International România au afirmat cu saptamâni in urma ca numarul tranzactiilor cu apartamente noi a scazut cu pâna la 50%, George Ivan spune ca dezvoltatorii nu sunt inca dispusi sa faca discounturi.

„E imposibil ca problemele pe care unii dezvoltatori le au pe pietele internationale sa nu le fi afectat si vânzarile in România. Daca piata era intr-o stare de expectativa acum o luna, doua, la momentul de fata de confruntam cu un blocaj, cu o criza”, spune Ivan. Octav Mihailescu, residential agency director in cadrul Atisreal România, este de parere ca proprietarii sunt fortati sa mai scada din pret daca s-a depasit o anumita limita a potentialului de cumparare a celor dornici de a avea o locuinta si ca din toamna ne putem astepta la o crestere a numarului de tranzactii. (A.G.)