Apartamentele vechi atrag aproape 95% dintre cumparatori

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2009 - Wall street

La nivel national, 94,3% dintre cei care isi cauta o locuinta se concentreaza pe segmentul apartamentelor vechi, in timp ce doar 5,7% dintre potentialii cumparatori cauta un locuinta noua, arata o analiza a portalului imobiliare.ro.

“Factorul pret este determinant, interesul in favoarea apartamentelor vechi fiind in concordanta cu puterea de cumparare a celor care isi cauta o locuinta. In ultima saptamana, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila cerut pentru apartamentele vechi era de 1.194 euro, fata de 1.381 euro, in cazul apartamentelor noi”, se arata in analiza citata.

Tot la nivel national, apartamentele vechi cu doua camere insumeaza 44,5% din cautarile pe apartamentele vechi, fiind urmate de cele cu trei camere cu 31,1% din cautari. Apartamentele cu patru camere reprezinta 14,5%, iar garsonierele, doar 9,9% din cautari.

“In cazul apartamentelor noi, romanii cauta in special apartamente cu doua (42%) si trei camere (37%). La cealalta extrema se situeaza apartamentele mari, cu patru si mai multe camere (14%), urmate de cele mici, cu o camera (7%)”, sustin reprezentantii portalului.

La nivelul Bucurestiului, pe segmentul apartamentelor vechi, cele mai atragatoare raman locuintele cu doua camere (46% din totalul cautarilor in aceasta categorie), urmate de cele cu trei camere (31%), cu patru camere (15%) si de garsoniere (8%).

Studiul imobiliare.ro a fost realizat in luna noiembrie si a vizat comportamentul a 183.538 de vizitatori unici ai portalului.

Actionarul majoritar al portalului (50% din actiuni) este fondul de investitii Broadhurst Investment LTD, administrat in Romania de compania New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si producatorul de panificatie Vel Pitar, potrivit datelor de la Registrul Comertului.