Apartamentele se mai ieftinesc cu 10-15% in urmatoarea perioada

Imobiliare

09.10.2009 - Gandul
Apartamentele se mai ieftinesc cu 10-15% in urmatoarea perioada

Nu este cel mai bun moment pentru cumparaturi imobiliare, pentru ca preturile locuintelor vor mai scadea in urmatoarea perioada

Mai este loc de scadere a preturilor apartamentelor chiar si dupa reducerile din ultimul an, spun specialistii din domeniul evaluarii. "Preturile apartamentelor vor mai scadea in urmatoarea perioada, insa reducerea nu va fi unitara.

Locuintele mai mari se vor ieftini cu aproximativ 15%, iar cele cu suprafete mai mici, cu 10%", a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian. Aceasta inseamna ca dupa aceste ajustari de preturi, metrul patrat va ajunge sa coste 1.000-1.200 euro, in cazul unei locuinte noi, respectiv sub 1.000 de euro, pentru un apartament situat intr-un bloc construit in perioada comunista.

Preturile de strigare, cu 30% mai mici

Situatia era cu totul alta in luna septembrie a anului trecut, insa intre timp, pe fondul scaderii dramatice a creditarii, vanzatorii si-au mai redus din pretentii si cer in medie cu 30% mai putini bani pentru o locuinta. Acum, pretul de strigare pentru un apartament cu doua camere este egal cu cel pe care-l cereau proprietarii anul trecut pentru o garsoniera, se arata in ultimul raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro. In prezent, o garsoniera se scoate la vanzare cu 46.800 de euro, cu 35% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Desigur, in urma negocierii, cumparatorul ajunge sa dea o suma mai mica. Reducerile se vad si in cazul locuintelor cu doua camere, cu 32% mai ieftine decat in luna septembrie a anului trecut. Astfel, 100.000 de euro - suma ceruta in 2008 pentru doua camere - sunt mai mult decat suficiente pentru a cumpara trei camere, se arata in raportul citat. Scaderile de preturi sunt chiar mai mari la trei camere, respectiv 37%, proprietarii solicitand in medie 93.300 de euro. In cazul locuintelor cu patru camere, pretul mediu la prima strigare a fost de 130.000 de euro in septembrie, cu 31% mai putin decat anul trecut. Suma este chiar mai mica decat se solicita acum un an pentru trei camere.

Chiar si asa, cumparatorii nu se inghesuie, pentru ca bancile nu sunt prea generoase cand vine vorba de a credita noi clienti. "Si cei care au cash prefera sa mai astepte ieftinirile", adauga Adrian Crivii. Se vede de altfel in scaderea numarului de tranzactii imobiliare cu 33% in primele opt luni, fata de perioada similara din 2008.

INFO PLUS

61 de ani pentru a achita o locuinta de 60.000 de euro, la Oradea, fata de 26 de ani in Capitala

Finantarea prin credit a unei locuinte de 60.000 de euro, la un grad de indatorare de 40%, se intinde pe o perioada de 26 de ani pentru un locuitor al Capitalei, unde venitul mediu pe cap de locuitor este de 480 de euro,
potrivit unui studiu realizat de Credit Zone. Pentru a cumpara aceeasi locuinta, un constantean are nevoie de 37 de ani, ca si un locuitor din Cluj-Napoca sau din Ploiesti, orase in care salariul mediu net este de 340 de euro. In schimb, la Oradea, perioada de creditare ajunge la 61 de ani, in conditiile in care salariul mediu net este de 204 euro.