Apartamentele, prima ieftinire in februarie

Imobiliare

29.05.2008 - Business Standard

Pretul apartamentelor din Bucuresti a scazut pentru prima data in luna februarie a acestui an, dupa ce, timp de doi ani, a urcat neintrerupt. Pretul mediu aproape s-a triplat din 2005, ajungand in prezent la o valoare de 1.888 de euro/mp, potrivit firmei de consultanta imobiliara Colliers International, care a lansat primul indice pentru piata imobiliara a Capitalei. Indicele BREI (Bucharest Real Estate Index) calculeaza evolutia pe baza preturilor medii de tranzactionare din cartierele bucurestene, atat la locuinte noi, cat si la cele vechi, dupa care se face o medie pe sectoare si o medie generala. Ilinca Paun, directorul Departamentului Rezidential al Colliers, estimeaza ca, in 2008, preturile apartamentelor noi vor fi intre 1.150 si 2.200 euro/mp, plus TVA, si vor stagna, in timp ce locuintele in blocurile vechi s-ar putea ieftini cu procentaje cuprinse intre 5% si 15%, fiind un segment de piata volatil.

BREI a scazut in luna februarie cu 50 euro/mp fata de luna ianuarie a acestui an, intr-un procent de 3%, atingand nivelul de 1.776 euro/mp. “Pretul mediu al apartamentelor din Bucuresti a crescut din ianuarie 2005 si pana acum cu 184%. Pretul mediu era, la 1 ianuarie 2005, de 664 euro/mp, iar la 1 mai 2008, un apartament costa, in medie, 1.888 euro/mp”, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner in cadrul Colliers".
El a aratat ca februarie a fost prima luna din ultimii trei ani in care preturile au scazut.
Astfel, daca in ianuarie, pretul mediu al unui apartament in Bucuresti era de 1.826 euro/mp, in luna februarie a coborat la 1.776 euro/mp. Aceasta a fost singura luna de scadere, pentru ca, in martie, pretul a urcat la 1.887 euro/mp, iar in aprilie la 1.888 euro/mp. Potrivit Ilincai Paun, volumul de tranzactii de pe piata rezidentiala a scazut in primul trimestru din acest an, fiind vandute 2.000 de apartamente noi, in ansambluri de peste 200 de unitati, inregistrandu-se o scadere de 50% fata de perioada similara a anului trecut.
“Scaderea a fost cauzata in principal de zvonurile care anuntau o cadere a pietei imobiliare si de scumpirea creditelor”, a mentionat Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta. Indicele general BREI se imparte in doua subcategorii: BREI-N, pentru locuintele noi si BREI-V, pentru locuintele vechi. Cea mai mare crestere a indicelui BREI-V a fost inregistrata in sectorul 3, de 26%, zonele Titan, Vitan si Alba Iulia, fiind cu cele mai multe tranzactii in categoria apartamentelor vechi.

Alexandru Urzica