Apartamentele noi ,in pragul ieftinirii

Imobiliare

16.09.2008 - Adevarul
Apartamentele noi ,in pragul ieftinirii
Toamna si implicit, incheierea sezonului estival, nu au adus si revigorarea anuntata de specialistii imobiliari. in schimb, preturile apartamentelor noi au scazut in unele orase de provincie si cu 20%. Mai mult, unii dezvoltatori nu mai demareaza proiecte pentru care au deja autorizatii de constructie, de teama ca nu le pot duce la bun sfarsit.

Luna trecuta datele centralizate de ziarul „Adevarul" indicau o crestere usoara a volumului de tranzactii pe segmentul locuintelor nou-construite. Cu toate acestea, preturile nu au crescut, ba din contra. „Scaderea preturilor la apartamentele noi este deja o realitate in Baia Mare. Pretul mediu pe metrul patrat s-a diminuat in ultima perioada de la 1.200 de euro la 900 de euro.

Putem vorbi de o depreciere medie cuprinsa intre 10% si 20%. Greutatea in obtinerea creditelor si dezinteresul manifestat de romanii care muncesc in strainatate, pana acum principalii clienti pentru acest tip de locuinte, sunt principalele cauze. Apartamentele noi nu se vand in prezent decat in foarte mica masura, chiar daca preturile au scazut", spune Virginia Herta, manager al agentiei imobiliare GMG Imo din Baia Mare.

In majoritatea oraselor de provincie, costurile apartamentelor noi au stagnat in ultima luna, dar estimarile sunt negative pentru perioada urmatoare. „in Arad nu putem vorbi in acest moment de o scadere a preturilor la apartamentele noi.

Cazuri izolate insa incep sa apara. Am avut cateva situatii de diminuare a pretentiilor financiare ale vanzatorului, cum ar fi de pilda cel  in care proprietarul unor vile nou-construite intr-o localitate din apropierea orasului a scazut pretul cerut de la 110.000 la 95.000 de euro", explica Monica Platon, manager al agentiei imobiliare aradene Euromon.

In Targu Mures, aprecierea preturilor se datoreaza cresterii suprafetelor apartamentelor ce se afla in prezent in constructie, comparativ cu locuintele finalizate in 2007. De pilda, pana anul trecut, un apartament nou cu o camera avea in general o suprafata de 38 de metri patrati, iar acum ansamblurile in constructie contin astfel de locuinte cu arii de 45 de metri patrati.

„Daca ne raportam la pretul  mediu al metrului patrat de apartament nou, care este cuprins intre 1.000 si 1.050 de euro, nu putem vorbi de o crestere, ci de o stagnare care dureaza din noiembrie 2007" , spune Octavian Ispas, manager al agentiei Euro Imobil din Targu Mures.

Vanzarile in scadere afecteaza dezvoltatorii

In unele orase de provincie, apartamentele noi pur si simplu nu se mai vand intr-un ritm care sa sustina lichiditatile necesare constructiei. „Exista ansambluri pentru care s-a obtinut autorizatia de constructie si la care suprafetele unitatilor locative sunt mai mici, comparabile cu cele ale anilor trecuti. Acestea ar avea un pret final mai apropiat de cerintele cumparatorilor.

Problema este insa ca dezvoltatorii, desi au toate actele necesare demararii constructiei, nu incep lucrarile, pentru ca se tem ca nu vor avea bani sa le duca pana la capat. in prezent, apartamentele noi sunt vandute off-plan sau din stadiile incipiente ale constructiei intr-o proportie foarte mica, de doar 10%-15%. Companiile nu mai pot sustine din aceasta cauza constructia fara a se imprumuta, pentru ca nu mai beneficiaza de lichiditatile generate de avansuri.

Acest lucru nu le convine, pentru ca trebuie sa plateasca dobanzi importante la banca, si prefera sa astepte", spune Ispas. Dezvoltatorii au greutati in a vinde apartamentele noi si in alte orase, precum Arad. „si firmele mai mari au probleme in ce priveste vanzarea apartamentelor noi pe care le dezvolta. Un semn in acest sens este faptul ca agentiile imobiliare cu care dezvoltatorii lucrau in mod traditional au inceput sa contacteze alte agentii, pentru a colabora in vederea vanzarii", explica Monica Platon.

Andrei Panait