Apartamentele noi au ajuns la 900 de euro metrul patrat construit

Imobiliare

04.12.2009 - Cotidianul

 

O analiza facuta de catre o firma care organizeaza targuri imobiliare releva ca preturile la apartamentele noi au scazut cu 45% in acest an, pana la 900 de euro, iar ofertele de pe piata sub acest pret nu prezinta garantii.
 
Din decembrie 2008 pana in prezent, preturile pe segmentul apartamentelor situate in ansambluri rezidentiale au scazut de la 1.400 pana la 900 de euro metrul patrat. “La targul tIMOn, organizat in primavara, apartamentele noi aveau un pret mediu de 1.400 de euro pe metrul patrat, la o alta editie, in toamna, pretul mediu se situa la 900 de euro metrul patrat. La editia ce urmeaza luna aceasta avem preturi medii sub 900 de euro. Preturile au scazut in acest an cu pana la 45%, in functie de proiect, de zona”, a spus Vlad Vlasceanu, director tIMOn. Potrivit celor implicati in piata imobiliara, ofertele sub pretul de 900 de euro nu ar trebui luate in seama pentru ca dezvoltatorii seriosi nu pot cobori pretul sub acest prag.

“Profitul dezvoltatorilor in acest moment este de 15-20%.

Daca profitul scade sub acest nivel, dezvoltatorii nu mai pot construi, iar cumparatorii se vor pacali. Ofertele sub 850-900 de euro pe metrul patrat construit ori nu vor fi finalizate, ori locuintele se vor afla in ansambluri nefunctionale, fara utilitati, fara infrastructura”, a spus Ion Catutoiu, managing partner al agentiei imobiliare Real Time.
Pe de alta parte, actorii implicati in piata rezidentiala sustin ca preturile apartamentelor noi ar putea creste in 2010. “Preturile locuintelor noi pot creste ca urmare a obligativitatii introducerii certificatului energetic si a unei eventuale modificari a legislatiei fiscale, care sa elimine masura privind aplicarea TVA de 5% pentru unele locuinte cu un pret sub 100.000 de euro”, a mai spus Ion Catutoiu.

Ultima editie a targului imobiliar tIMOn se desfasoara zilele acestea, pana pe 6 decembrie, la World Trade Center, iar in cadrul evenimentului sunt prezenti 35 de expozanti cu oferte de locuinte in Bucuresti, Ilfov, precum si in tari precum Egipt, Turcia, Spania.
Cel mai mic pret in cadrul acestei editii a TIMOn este de 350 de euro metrul patrat pentru o casa la rosu in Buftea, in timp ce garsoniera cea mai ieftina are un pret de 34.000 de euro si este construita intr-un complex al firmei Apullum 94.

Preturile pentru locuintele din strainatate variaza intre 38.000 de euro pentru un apartament cu doua camere in Turcia si pot ajunge la 800.000 de euro pentru o resedinta de lux in Egipt.