Apartamentele executate silit se pot cumpara si pe credit

Finante Banci

06.11.2009 - Capital

Imobilele executate silit, fie pentru nerambursarea creditelor, fie pentru plata unor despagubiri decise in instanta au avantajul ca, uneori, ajung la preturi mult mai mici decat cele ale pietei. Dezavantajul era ca trebuiau achitate cu banii jos. Au aparut insa primele cazuri de imobile executate silit, achitate prin credit bancar.

David M. a castigat un apartament cu trei camere, in Crangasi, la o licitatie  de executari silite. Suma oferita a fost de 54.800 de euro, din care a platit deja 5.000 de euro reprezentand valoarea cautiunii. Pentru diferenta de 50.000 de euro va contracta un credit ipotecar de la BRD, sustine cumparatorul, in momentul de fata dosarul aflandu-se in lucru.

"Banca a trimis deja un evaluator pentru a face evaluarea apartamentului urmand ca, in continuare, sa se deruleze celelalte etape pe care le presupune aprobarea dosarului de credit", a declarat pentru capital.ro David M.

Apartamentul in cauza a fost scos la licitatie pentru suma de 55.000 de euro. Imobilul a fost adjudecat la cea de-a doua „strigare”, cand pretul de pornire a fost redusa cu 25% fata de cea de evaluare. La prima licitatie nu a fost nicio oferta. "La al doilea termen nu a fost nicio oferta pentru 55.000 de euro, asa ca s-a trecut, potrivit legii, la o noua licitatie, deschizandu-se ofertele celor trei participanti. Cea mai mare oferta a fost de 30.000 de euro, care a fost contralicitata si tot asa pana s-a ajuns la un pret final apropiat de cel pentru care apartamentul fusese scos la licitatie, respectiv 55.000 de euro", a descris pentru capital.ro modul in care a decurs licitatia, executorul judecatoresc Mihai Dima, cel care s-a ocupat de acest dosar. 

Bancile accepta actele semnate de executori ca titlu de proprietate

Acceptarea finantarii unor imobile dobandite prin licitatie a fost confirmata pentru capital.ro de catre Angela Nicolau, teleconsilier Vocalis in cadrul BRD. "Noi putem oferi finantare pentru astfel de imobile in cadrul produselor din gama creditelor ipotecare, inclusiv prin programul Prima casa. Conditia este ca imobilul finantat sa fie liber de sarcini. Clientul trebuie sa ia legatura cu un ofiter de credit si sa depuna documentele legate de venituri precum si cele privind situatia juridica a imobilului pentru a fi analizate de catre departamentul juridic. Precizez ca imobilele incluse in clasa I de risc seismic nu sunt eligibile pentru finantare", a detaliat reprezentanta BRD conditiile in care pot fi finantate imobilele obtinute prin licitatie ca urmare a executarii silite.

Un avantaj pentru aprobarea dosarului de credit il poate reprezenta faptul ca imoblilul in cauza sa fi fost executat silit chiar de catre banca de la care vreti sa obtineti finantarea. In acest fel, nu trebuie sa va mai faceti griji legat de istoricul imobilului, evaluare si oricare alte elemente de aceasta natura care sunt deja cunoscute de catre banca.