Apartamentele din "bloculete", tot mai greu de numarat

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

22.01.2008 - Money Express
Apartamentele din

Desi nu sunt incluse in statistici, apartamentele din proiectele rezidentiale mici sunt un business interesant: pretul pe metrul patrat e mai mare decat cel din ansamblurile mari, la fel si randamentul la inchiriere, iar numarul acestora nu e deloc de neglijat.

Daca ne luam dupa situatiile prezentate de companiile de real estate, in Bucuresti au fost livrate anul trecut circa 1.600 de apartamente noi – in special prin proiecte mari, precum Baneasa, Quadra Place si Central Park. Astfel de statistici au totusi o problema: nu iau in calcul un business imobiliar care-si face loc tot mai frecvent pe strazile Bucurestiului – cel al proiectelor mici, de sub 100 de apartamente. E adevarat, astfel de proiecte sunt greu de monitorizat, dar o estimare, fie ea si superficiala, arata ca zecile de bloculete livrate in 2007 adauga cateva sute de apartamente la cele circa 1.600 date in folosinta anul trecut in cadrul proiectelor mari.

IN AFARA STATISTICILOR. Daca facem un inventar numai pe segmentul de lux din zona Herastrau, spune Simona Costache, director general al Perfect Casa, o companie de consultanta imobiliara, se poate constata ca in 2007 aici au fost livrate 15 imobile cu 30 de apartamente fiecare – asta inseamna, deci, 450 de locuinte noi neincluse in statistici.

Si e un business profitabil: in cazul acestor proiecte, randamentul e de obicei mai mare decat cel inregistrat pe piata imobiliara in general, care anul trecut a fost de 7-8%.

„Sunt foarte atractive pentru investitorii care le cumpara pentru a le inchiria ulterior, deoarece se pot achizitiona la un yield de 9-11%“, confirma Ilinca Paun, care conduce departamentul rezidential al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Paun explica si de ce proiectele mici nu sunt luate in calcul – cel putin deocamdata – la intocmirea statisticilor: sunt multe, numarul lor se schimba de la o zi la alta si, in plus, e dificil de urmarit cate dintre acestea se vand.