Apartamentele de lux, luate pe credit

Imobiliare

16.05.2008 - Business Standard

Majoritatea persoanelor care achizitioneaza locuinte de lux, de peste 750.000 de euro, apeleaza partial si la credite bancare, deoarece nu vor sa-si blocheze o suma importanta de bani, care poate fi investita in altceva. In plus, jucatorii din piata afirma ca se pot obtine venituri considerabile din inchirierea lor.

 “In urma cu cativa ani, aproape toate imobilele si terenurile high-end intermediate de compania noastra erau achizitionate de cumparatori din fonduri proprii. In ultimul an, doar 40-60% din valoarea acestora este achitata din fonduri proprii, restul fiind acoperit prin credite bancare”, a declarat Jeni Dragomir, presedintele Perfect Casa. Din cele circa 2.000 de apartamente livrate anul trecut pe piata bucuresteana, intre 80 si 100 au fost penthouse-uri, procentajul de vanzare pe segmentul locuintelor de lux ajungand la circa 90%, potrivit datelor analizate de Business Standard, pe baza informatiilor din piata de Real estate. Potrivit Perfect Casa, pretul caselor de lux a crescut in ultimii ani cu peste 500-600% fata de 2003.

“Anul acesta, din totalul de 5-6.000 de apartamente anuntate spre livrare, se estimeaza ca 200-250 vor fi penthouse-uri. Din penthouse-urile ce vor fi livrate in acest an, circa 80% isi vor gasi cumparatori”, a mentionat Diana Stoian, project manager in cadrul companiei de consultanta si brokeraj Coldwell Banker Affiliates of Romania. Estimarile sunt confirmate si de catre George Ivan, consultant al Departamentului Rezidential din cadrul DTZ Echinox.

Metoda cel mai des utilizata la achizitia unui penthouse este creditul bancar, pentru ca oamenii de afaceri prefera sa nu isi blocheze o suma importanta de bani, care poate fi investita in altceva. Conform consultantilor DTZ Echinox, investitia in acest tip de apartament este una sigura, existand posibilitatea obtinerii unei chirii ce depaseste 3.000 de euro pe luna si, in acelasi timp, garanteaza revanzarea cu un profit considerabil, daca locatia este intr-o zona rezidentiala cu renume.

Alexandru Urzica