Apartamentele de lux, afacere de peste 100 mil. euro

Imobiliare

03.04.2008 - Business Standard
Apartamentele de lux, afacere de peste 100 mil. euro
Din cele circa 2.000 de apartamente livrate anul trecut pe piata bucuresteana, intre 80 si 100 au fost penthouse-uri, procentajul de vanzare pe segmentul locuintelor de lux ajungand la circa 90%, potrivit datelor analizate de Business Standard, pe baza informatiilor din piata de real estate.
Daca luam in calcul ca preturile pentru penthouse-uri variaza intre 600.000 si peste un milion de euro, piata apartamentelor de lux din Bucuresti ruleaza din vanzare aproximativ 65-70 mil. euro, pentru acest an fiind estimata o dublare a acesteia.

“Anul acesta, din totalul de cinci-sase mii de apartamente anuntate spre livrare se estimeaza ca 200-250 vor fi penthouse-uri. Din penthouse-urile ce vor fi livrate in acest an, circa 80% isi vor gasi cumparatori”, a declarat pentru Business Standard Diana Stoian, project manager in cadrul companiei de consultanta si brokeraj Coldwell Banker Affiliates of Romania, biroul local al companiei americane. Estimarile sunt confirmate si de catre George Ivan, consultant al departamentului rezidential din cadrul DTZ Echinox.

“In functie de suprafata si de locatie, aceste apartamente pornesc de la 600.000 de euro si depasesc, de cele mai multe ori, un milion de euro”, mentioneaza Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

La calcularea pretului trebuie luat in considerare ca, pentru terasele penthouse-urilor, costurile sunt situate la jumatate din pretul pe metru patrat construit.
Apartamentele de tip penthouse se diferentiaza de celelalte prin pozitionarea la ultimul nivel, suprafete de peste 250 de metri patrati construiti si terase care depasesc 50 de metri patrati construiti. In ceea ce priveste proiectele din Capitala care includ penthouse-uri, detasat conduce complexul Baneasa, urmat de Washington Residence, dezvoltat de Sirius International, Quadra Place al companiei Conarg Real Estate, Central Park, care se afla in stadiu de finisaje interioare, si cartierul german, dezvoltat in Chitila de Tiriac Imobiliare. George Ivan sustine ca, de regula, dezvoltatorii achizitioneaza pentru ei penthouse-urile din prima faza a unui ansamblu rezidential pentru a locui in ele sau pentru a le inchiria.

Alexandru Urzica