Apartamentele de doua camere, motorul ieftinirii locuintelor in T2

Imobiliare

15.07.2008 - Business Standard

Apartamentele vechi din Bucuresti s-au ieftinit, in medie, cu 12% in al doilea trimestru, fata de primele trei luni ale anului, cea mai mare scadere a preturilor, de 13%, fiind inregistrata la locuintele cu doua camere, au anuntat reprezentantii portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro.


“Pretul mediu al unui apartament vechi in Bucuresti a atins valoarea de 119.000 de euro, in al doilea trimestru al anului 2008, inregistrand o scadere de 12%, comparativ cu primul trimestru al aceluiasi an”, se arata intr-un comunicat al MagazinulDecase.ro. Pretul mediu al unui apartament vechi a ajuns, in luna iunie, la o valoare echivalenta cu pretul mediu inregistrat in decembrie 2007. Comparativ cu prima luna a acestui an, valoarea medie a unui apartament vechi a scazut, in iunie, cu 11%.

Potrivit indicelui Bucharest Real Estate, realizat de Colliers" class='linkuri'>Colliers International, pretul apartamentelor vechi din Bucuresti isi continua trendul oscilant de la inceputul anului, inregistrand, in mai, o scadere de 5% fata de aprilie. In timp ce indicele apartamentelor noi se situa, in mai, la nivelul de 1.909 euro/mp, pastrand, practic, nivelul lunii precedente, indicele unitatilor vechi a coborat de la 1.892 euro/mp, in aprilie, la 1.808 euro/mp, in luna mai. Potrivit Colliers, aceasta depreciere este efectul scaderii numarului de tranzactii din lunile aprilie-mai, si a fost posibila pe fondul caracterului subiectiv al preturilor apartamentelor vechi.


In ceea ce priveste evolutia ofertei de locuinte vechi in Bucuresti, in aceeasi perioada, analiza MagazinulDeCase.ro arata o scadere de 34% a numarului de apartamente la vanzare in T2, comparativ cu T1, ajungand la 9.600 de unitati. “Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile pot marca o prabusire a preturilor pe anumite segmente din rezidential, in perioada de revenire a pietei, din septembrie-octombrie”, a declarat Matei Malos, directorul general al MagazinuldeCase.ro.

Alexandru Urzica