Apartamentele cu doua camere din Capitala s-au mai ieftinit cu 3.000 euro

Imobiliare

07.05.2009 - Business Standard

In Bucuresti s-a resimtit cea mai brusca diminuare a pretului cerut pentru un apartament vechi cu doua camere, in decursul lunii aprilie fiind consemnata o depreciere de 3.000 de euro, pana la nivelul de 79.000 de euro, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro la nivelul principalelor sase orase din tara.

Capitala este urmata de Iasi, unde, in aprilie, pretul unui apartament cu doua camere a scazut de la 52.500 de euro la 50.000 de euro.

Pe locul trei sunt clasate orasele Constanta si Brasov, ambele cu o scadere de 2.000 de euro.

Urmatorul oras de pe lista este Timisoara, care a consemnat o depreciere a pretului cerut pentru un apartament cu doua camere, la nivelul lunii aprilie, de 1.500 de euro, iar cea mai mica scadere a fost raportata in Cluj-Napoca, fluctuatia fiind de doar 150 de euro.

Analiza se refera la evolutia preturilor cerute de vanzatori in luna aprilie pentru apartamentele cu doua camere amplasate in blocurile construite inainte de 1990 din Capitala si celelalte mari orase din tara.

Intr-o analiza a portalului Anunturi-Particulari.ro, tot la nivelul lunii aprilie, dar numai privitor la piata apartamentelor vechi din Bucuresti, se arata ca diferenta dintre pretul cerut si cel la care se incheie o tranzactie este semnificativa.

Astfel, preturile efective de vanzare se apropie de cele din aprilie 2006, cand preturile medii solicitate de proprietari erau de 36.000 euro pentru o garsoniera, 54.000 euro pentru apartamentele cu doua camere si de 74.000, respectiv 95.000 euro pentru cele cu trei si patru camere.

Potrivit imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere in Iasi a coborat sub pragul de 1.000 euro/mp, pana la 962 euro/mp, fiind cel mai ieftin oras din tara pe acest segment rezidential.

In prezent, un astfel de apartament de 52 mp este scos la vanzare la un pret mediu de 50.000 de euro. “Apartamente considerabil mai ieftine pot fi gasite in zonele Podu Ros, Tatarasi sau Dacia”, mentioneaza autorii studiului.

Pretul mediu, pentru tipul de apartament analizat, in Constanta este de 1.300 de euro/mp. Proprietarii unor astfel de apartamente cer in medie 65.000 de euro la vanzare, insa in zona Tomis III sunt oferte si de sub 45.000 de euro. In

Brasov, pretul mediu este de 1.145 de euro/mp, iar in Cluj-Napoca, de 1.140 de euro/mp. In Timisoara, pentru un apartament cu doua camere se cere in medie 1.091 de euro/mp.

Tendinta de scadere a preturilor la nivel national este intarita si de rapoartele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, care arata ca numarul tranzactiilor cu locuinte si terenuri a scazut cu 37% in primele trei luni fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 78.321 de operatiuni.

Potrivit notarilor, situatia din primul trimestru s-ar putea rasfrange asupra intregului an, scaderea numarului de tranzactii imobiliare fiind estimata la 50%.