Apartamentele ceausiste, speranta imobiliarilor

Imobiliare

18.05.2009 - Cotidianul
Apartamentele ceausiste, speranta imobiliarilor

Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca ieftinirea apartamentelor vechi a facut ca interesul cumparatorilor pentru acestea sa creasca.

Preturile apartamentelor vechi au scazut, in unele zone, la 1.000 de euro/metrul patrat util, astfel ca acestea au devenit mult mai accesibile. Brokerii imobiliari spun ca in ultimul timp acestea sunt mai cautate si se asteapta ca piata sa inceapa sa se miste pe acest segment. „In urma scaderii accentuate a preturilor, pe segmentul de piata rezidentiala veche am constatat o cerere semnificativ mai mare in comparatie cu sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea, din punct de vedere cantitativ, oferta continua sa depaseasca cererea. Pe segmentul de piata noua rezidentiala asistam la un blocaj evident“, spun specialistii Coldwell Banker.

Mai mult, unele companii imobiliare care pana acum nu luau in seama acest segment de piata devin atrase si de tranzactiile cu apartamente vechi.
 
„Neocasa isi dezvolta un departament care se ocupa in principal de blocurile vechi, vizand oferte cu bugete de pana la 200.000 de euro, feedbackul general al pietei anuntand ca si acest segment este foarte dinamic“, spun reprezentantii companiei.

Alt motiv il reprezinta faptul ca apartamentele vechi sunt disponibile, astfel ca viitorii proprietari nu mai trebuie sa finalizeze imobilul cu teama ca dezvoltatorul sa nu anunte o intarziere de cateva luni. Nu in ultimul rand, si costurile viitoare trebuie luate in calcul. Cheltuielile de intretinere pe metrul patrat pentru un apartament nou sunt mai mari cu peste 30% comparativ cu cele inregistrate de apartamentele vechi, se arata intr-o analiza realizata de portalul www.servicecasa.ro in baza cheltuielilor de intretinere pentru peste 2.300 de apartamente din blocuri vechi si noi. In cazul unei garsoniere dintr-un bloc nou, costul mediu de intretinere in timpul iernii a fost de 2,9 euro/mp, in vreme ce in timpul verii se ajunge la 2,1 euro/mp. In cazul locuintelor dintr-un bloc vechi, pretul scade la 2 euro/mp in timpul iernii, respectiv 1,6 euro/mp in timpul verii. Astfel, daca luam ca reper intretinerea in timpul iernii pentru o garsoniera de 40 de metri patrati, vedem ca pentru un apartament nou se vor plati 116 euro lunar, in vreme ce pentru unul vechi se ajunge la 80 de euro lunar.

In cazul apartamentelor cu doua camere dintr-un imobil nou construit, cheltuielile de intretinere au fost de 1,9 euro/mp vara si 2,9 euro/mp iarna, iar intr-un apartament vechi ajung la 1,4 euro/mp vara si la 1,9 euro/mp iarna. Pentru un apartament cu doua camere cu o suprafata de 55 de metri patrati se ajunge, tot iarna, la o intretinere de 159,5 euro pentru cel nou si la 104,5 euro pentru unul dintr-un bloc construit inainte de 1989. Agentii imobiliari spun ca preturile vor continua sa scada.

„Tendinta de scadere a preturilor, atat in cazul apartamentelor vechi, cat si in cazul celor noi, se va mentine in continuare. Probabil, in urmatoarele luni, aceasta scadere nu va mai fi atat de abrupta ca pana acum“, spun cei de la Coldwell Bankers.

Apartamente la jumatate de pret
Preturile apartamentelor vechi au scazut cu pana la 50%, comparativ cu perioada de varf a pietei. „Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei si cu patru camere si la 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu doua camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista o usoara diferenta de pret“, afirma Catalin Serbanescu, managing partner Colwell Banker Banu Manta. O garsoniera de 34 de metri patrati din Drumul Taberei, intr-un bloc construit in 1979, s-a vandut cu 41.000 de euro, iar un apartament cu trei camere in Militari, cu o suprafata de 71 mp, dintr-un imobil construit in 1973, s-a vandut cu 67.000 de euro. Actorii din piata mai spun ca se pot cumpara apartamente cu doua camere si cu 50.000 de euro in cartiere precum Drumul Taberei si Berceni.