Apartamentele ceausiste, scumpire prin ieftinire maxima

Imobiliare

12.08.2008 - Gandul

Apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit anul acesta cu pana la 25% in unele cazuri. Multi se bucura de “caderea pietei rezidentiale”. Din pacate, prea putini dintre noi fac diferenta intre caderea pietei imobiliare si o scadere de preturi, la apartamentele vechi, ca sa fim mai exacti.

 Intre o catastrofa economica, exemplul Spaniei, si o corectie de pret. intre caderea unui pilon important al economiei romanesti si revolta, cat se poate de naturala, impotriva unor preturi prea mari. Un pret de 80.000 de euro pentru o garsoniera in zone precum Ferentari sau Pantelimon ar speria pe oricine. La fel cum, calculat la metrul patrat, un apartament vechi este si de doua ori mai scump decat unul nou, respectiv 2.500 de euro fata de 1.500 de euro. O scadere de pret era inevitabila.

In timp ce caderea pietei imobiliare inseamna anularea proiectelor noi si prabusirea continua a preturilor, scaderea de pret nu implica nimic spectaculos.

Ieftinirea este un proces normal de reglare a ofertei la cererea reala, in cazul de fata. Apartamentele vechi s-au ieftinit tocmai din cauza celor noi, pentru ca o parte dintre cumparatori s-a indreptat spre proiectele dezvoltatorilor, care ofera, de multe ori la preturi comparabile, un produs nou.

Prabusirea pietei imobiliare din Spania a lasat sute de mii de muncitori fara lucru si a incetinit vizibil cresterea economica. in acest exemplu insa este vorba despre caderea, practic inevitabila, a unei piete mature, ajunsa la apogeu, despre incheierea unui ciclu, dar, cel mai important, a unei piete in care oferta a depasit net cererea existenta.

In Romania nu se poate vorbi despre asa ceva. Desi este foarte greu de estimat o cerere reala exacta, in mod sigur exista macar cateva zeci de mii de romani care si-ar dori sa cumpere o casa. Spus mai simplu, diferenta principala este ca in Spania s-au construit de toate pentru toti de cativa ani buni, in timp ce la noi primele proiecte mai mari de abia au aparut pe piata.

Pentru Romania o eventuala prabusire ar echivala cu un adevarat dezastru. Daca piata de apartamente noi cade atunci toti cei care se bucura de “prabusire” se vor trezi ca se bat in oferte pe aceleasi apartamente vechi pe care se tot bat din ’90 pana astazi. Evident ca in lipsa locuintelor noi preturile celor vechi vor creste poate si mai mult decat pana acum, dat fiind ritmul de apreciere a salariilor din ultimii ani.

Dezvoltatorii au si asa problemele lor. Apar din ce in ce mai multe anunturi de amanare a finalizarii proiectelor. Motivele sunt diverse, de la faptul ca firmele de constructii nu au suficienti oameni la faptul ca nu se mai pot imprumuta ieftin. Un analist imobiliar a declarat recent ca unii dezvoltatori s-au speriat de blocajul pietei rezidentiale din Romania si isi vor lua jucariile si vor pleca pe alt teren de joaca.

Ar fi grav. Oricum, o parte dintre ei vor falimenta cateva proiecte, lucru inevitabil tinand cont de seceta de bani de la nivel international. Proiecte mari ca Planorama, in Colentina, Residenz, in Chitila sau Ibiza Sol din Pipera, care cumuleaza mii de apartamente, au intarziat deja cu cateva luni data oficiala de finalizare a lucrarilor. si lista continua.

In cazul in care proiectele de noi noi locuinte vor fi anulate sau vor intra in faliment in urma lor vor ramane mii, zeci de mii de apartamente desenate. Vor ramane tone de dosare de avize si autorizatii si clienti care isi vor da seama ca singura lor speranta este, din nou si din pacate, piata apartamentelor vechi. Din nou, zeci de mii de persoane care ar vrea o casa a lor se vor bate in oferte pentru apartamentele ridicate de Ceausescu.

Victor Rotariu