Apartamentele au ajuns la nivelul din 2007. Cat mai valoreaza casa ta

ANALIZE / COMENTARII

03.02.2010 - Gandul

Preturile apartamentelor din Romania inca nu au atins cel mai scazut nivel la care pot ajunge. Specialistii imobiliari sustin ca anul acesta vor urma noi ieftiniri, pentru ca preturile trebuie sa tina cont si de inghetarea sau scaderea salariilor

Apartamentele au ajuns la nivelul din 2007. Cat mai valoreaza casa ta

Locuitorii marilor orase se bucura acum de cele mai mari ieftiniri ale apartamentelor, dupa un an in care piata imobiliara s-a prabusit in toata tara. Cine vrea sa-si cumpere in 2010 o locuinta poate sa-si mai amane planurile de investitii pentru lunile urmatoare, recomanda specialistii, pentru ca mai e loc de scaderi in continuare.

Bucurestenii cu planuri de achizitii imobiliare au de ce sa fie multumiti: metrul patrat - calculat ca medie pentru apartamentele vechi si noi - costa 1.322 euro, cu 22% mai putin fata de ianuarie 2009, reiese dintr-un studiu realizat de portalul specializat imobiliare.ro. Sunt insa si scaderi peste aceasta medie, cum s-a intamplat in cazul apartamentelor noi cu una si doua camere, care au pierdut in jur de 30% din pret in ultimele 12 luni. Un calcul simplu arata ca o garsoniera dintr-un complex rezidential modern pe care dezvoltatorul o vindea cu 1.952 euro/mp in ianuarie 2009 poate fi cumparata acum cu 1.377 euro/mp. Si apartamentele vechi s-au ieftinit cu 23,5%, pana la un pret mediu de 1.188 euro/mp.

"Cele mai mari preturi la locuinte au fost pana acum in Bucuresti, de aceea acum avem si asemenea scaderi. Acum preturile au ajuns la nivelul din 2007", a declarat pentru Gandul Antonio Zarnescu, directorul companiei Adviser Management Solutions.

Ieftinire record la garsonierele din Constanta

Nu numai locuitorii Capitalei pot sa cumpere acum apartamente mai ieftine. Si la Brasov, pretul mediu cerut are o valoare de 944 euro pe metru patrat de suprafata utila, cu 22,4% mai putin decat acum un an.

In ultima luna, insa, garsonierele construite inainte de 1990 s-au scumpit cu 1,4% fata de decembrie 2009, in timp ce locuintele cu patru camere s-au ieftinit cu 2,9%. "Cererea se indreapta in continuare catre apartamentele mici, care au in continuare cel mai mare pret pe metru patrat", explica realizatorii analizei. Cumparatorii sunt mai putin interesati ca dau cu o suta de euro mai mult pe fiecare metru patrat de garsoniera, fiind mai degraba preocupati de costurile de intretinere.

In schimb, la Cluj-Napoca s-au inregistrat cele mai mici ieftiniri in ultimul an. Apartamentele vechi cu trei camere costa cu doar 9,9% mai putin fata de ianuarie 2009, in timp ce la Constanta, reducerea este de 20,4%. Tot in orasul de la malul marii au avut loc si cele mai mari scaderi de preturi la garsonierele vechi: -26,7% fata de ianuarie 2009, pana la un pret de 1.047 euro/mp.

Cumparatorii anului 2010 stiu ce vor

Insa reduceri de preturi vor mai fi, chiar daca mai mici decat in 2009, anticipeaza Zarnescu, iar cumparatorii vor avea de unde alege. "In 2010 vor cumpara apartamente numai cei care au nevoie cu adevarat de o casa, pentru a se muta in ea, si nu pentru a face o investitie", explica Zarnescu. El este de parere ca in aceste conditii, oamenii se vor indrepta cu precadere catre apartamentele noi, bine pozitionate si de calitate, mai ales ca oferta este variata.

Cu o cerere mai mare, este de asteptat ca locuintele noi sa se ieftineasca mai putin decat cele vechi, adauga Zarnescu.