Apartamentele ANL ar putea fi vandute la jumatate de pret

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

21.10.2009 - Gandul
Apartamentele ANL ar putea fi vandute la jumatate de pret
Chiriasii din blocurile ANL ar putea sa-si cumpere apartamentele la jumatate fata de pretul solicitat in prezent. Ieri, plenul Senatului a adoptat o propunere legislativa in acest sens

Locatarii din blocurile construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) si care au dreptul, potrivit legii, sa-si cumpere apartamentele, vor putea face acest lucru la jumatate de pret. Aceasta dupa ce o propunere legislativa privind modificarea Legii 152/1998, aprobata ieri, cu un scor destul de strans, in Senat, va trece si de Camera Deputatilor. Actualii chiriasi au drept de preemptiune.

Propunerea prevede posibilitatea vanzarii locuintelor construite prin ANL la pretul de inventar, actualizat cu rata inflatiei de la construirea lor si pana in momentul scoaterii la vanzare. In acelasi act normativ, adoptat cu 44 de voturi pentru si 29 impotriva, se mentioneaza ca banii rezultati din vanzari sa fie folositi exclusiv pentru constructia unor noi imobile in localitatile in care s-a realizat transferul dreptului de proprietate. "Daca aceste prevederi vor deveni litera de lege, pretul va scadea semnificativ. De exemplu, in Constanta apartamentele construite de ANL sunt scoase la vanzare in momentul de fata cu peste 1.000 de euro metrul patrat si nimeni nu a depus cerere de cumparare, pentru ca este vorba de o valoarea ce depaseste pretul pietei. Odata adoptata legea, pretul va scadea la 520 de euro/mp", a declarat pentru Gandul unul dintre initiatorii propunerii legislative, senatorul Alexandru Mazare. El a explicat ca numai in Constanta sunt aproape 1.000 de chiriasi care abia asteapta sa-si cumpere locuintele, dar nu le convin actualele preturi.

"Oricum, la Constanta avem un program de constructie de locuinte ieftine, unde pretul nu depaseste 520 de euro/mp. Ar fi o discriminare ca chiriasii din blocurile ANL sa plateasca dublu", a mai spus fratele edilului Constantei.

Guvernul s-a opus

Initiativa legislativa a trecut prin Senat cu sprijinul PSD si PNL, in ciuda opozitiei PD-L. Comisia de administratie publica din camera superioara a Parlamentului adoptase un raport de respingere a propunerii.

Secretarul de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a declarat, in cadrul dezbaterii din plenul Senatului, ca Executivul nu este de acord cu propunerea legislativa semnata de senatorii PSD Alexandru Mazare si Eduard Martin. El a precizat ca Guvernul a adoptat la sfarsitul lunii mai o hotarare prin care s-a aprobat trecerea blocurilor de locuinte construite de ANL pentru tineri, din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a statului, pentru a fi vandute chiriasilor.

Potrivit declaratiilor directorului general al Agentiei Nationale pentru Locuinte, s-au inregistrat circa 700-800 de cereri de la primarii, preturile pentru locuinte variind intre 14.000 si 100.000 de euro, in functie de localitatea in care se realizeaza vanzarea.