Apartamente de un miliard de euro la Cluj

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

24.01.2008 - Clujeanul

Serviciul Autorizari din cadrul Primariei Cluj-Napoca a eliberat, in 2007, autorizatii de construire pentru nu mai putin de 3.395 de apartamente, dispuse in 149 de blocuri. Aceasta in conditiile in care in 2006 au fost eliberate autorizatii pentru 1.458 de apartamente, in 142 de blocuri. Cele 3.359 de apartamente autorizate in 2007 insumeaza o suprafata construita de aproximativ 100.000 de metri patrati. Conform expertilor, investitia necesara pentru realizarea acestor apartamente este de un miliard de de euro.

Ce spun specialistii
"Trendul construirii de apartamente la Cluj este in crestere clara. Motivul pentru care numarul de autorizatii s-a dublat fata de anul trecut este cererea foarte mare. Daca la capitolul spatii comerciale piata clujeana a ajuns la o anumita saturare, la capitolul construirii de apartamente cererea va mai exista in urmatorii 3-4 ani. Orasul are nevoie de mai multi muncitori, care trebuie si ei sa locuiasca undeva", a aratat expertul agentiei imobiliare Grup de Lux, Doru Lupeanu.

Acesta a mai afirmat ca dublarea numarului de autorizari de apartamente se datoreaza si intrarii pe piata imobiliara a Primariei, care va realiza in parteneriat public-privat doua cartiere ce se vor intinde pe cate 200 de hectare fiecare. "Si in 2008 va creste numarul de apartamente ce vor fi autorizate. Din informatiile pe care le avem in momentul de fata, in 2008 vor fi autorizate nu mai putin de 4.000 de apartamente. Totusi, cererea ar putea fi reglata si de cresterea cursului euro. Astfel, poate mai putini clujeni iti vor permite sa contracteze credite in euro pentru locuinte, in conditiile in care salariul este in lei", a precizat Lupeanu.

Preturile vor creste si anul acesta
In ceea ce priveste preturile apartamentelor, Lupeanu sustine ca acestea vor continua sa creasca: "In 2007, preturile la apartamente au crescut cu 15% fata de anul precedent. In 2008, estimez ca preturile vor creste cam tot cu 15%. Aceasta va depinde si de planurile dezvoltatorilor, si bineinteles ca fiecare companie va intentiona sa scoata profit maxim".

Lupeanu considera ca stabilizarea pretului se va face numai peste 3-4 ani, cand vor fi incheiate marile proiecte demarate in 2007. "Abia dupa ce Primaria va finaliza cele doua mari cartiere, care au fiecare cate 5000 de apartamente, preturile ar putea sa stagneze sau chiar sa scada", a conchis Lupeanu.

Remus Florescu