Apartamente de 10 miliarde de euro, doar in Capitala!

Constructii

26.08.2008 - Adevarul
Apartamente de 10 miliarde de euro, doar in Capitala!
Nordul Bucurestiului detine suprematia, cu 15.500 de locuinte programate spre livrare si investitii de 4,13 miliarde de euro

In ultimele luni, panta abrupta de crestere a pietei rezidentiale autohtone s-a temperat vizibil. in loc de majorarile galopante de pana acum, preturile apartamentelor noi par intepenite la nivelul de anul trecut. Nici investitiile pe acest segment nu mai ajung la valorile inregistrate cu usurinta pana acum.

Pentru cel putin patru ani de acum incolo insa, volumul locuintelor aflate deja in constructie pro mite sa mentina la un nivel ridicat ritmul de dezvoltare a pietei.

La nivelul Capitalei se afla momentan in constructie ansambluri rezidentiale noi cu o valoare totala a investitiilor de 9,68 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de compania imobiliara Media City, pana in 2012 vor fi livrate, doar in Bucuresti, circa 56.000 de unitati locative. Din punctul de vedere al dezvoltarii preconizate pentru urmatorii ani, pe primul loc se situeaza nordul, atat cantitativ, cu circa 15.500 de locuinte programate spre livrare, cat si calitativ, cu un volum al investitiilor de 4,13 miliarde de euro.

Pozitii similare ocupa vestul si estul, cu volume comparabile: 15.200 de apartamente si 1,5 miliarde de euro, in cel dintai caz, si 14.200 de unitati si investitii de 1,5 miliarde de euro, in cel de-al doilea. in ceea ce priveste unitatile locative aflate in dezvoltare, centrul se situeaza pe urmatorul loc, cu circa 6.600 de locuinte.

Din punctul de vedere al investitiilor insa, aceasta zona ocupa o treapta superioara vestului si estului, cu 1,7 miliarde de euro. Pe ultimul loc, din ambele puncte de vedere, se situeaza sudul, cu 4.550 de locuinte aflate in constructie si un volum al investitiilor de 728 milioane de euro.

Preturile nu vor mai creste cu mai mult de 3-5% pe an

In acest context, orientarea in masa catre achizitionarea de locuinte noi, preconizata de majoritatea analistilor, pare pe deplin justificata. „Oamenii vor intelege ca este mai rentabil sa cumperi un apartament nou cu 200.000 de euro decat unul vechi cu 150.000 de euro", subliniaza Calin Clinciu, General Manager in cadrul Euroest Administrare Imobiliara.

Un aspect esential consta insa in mentinerea preturilor la un nivel rezonabil. In urmatorii ani, „preturile nu vor mai creste cu mult, pentru ca piata nu le va putea absorbi", spune Clinciu, estimand un ritm de scumpire a locuintelor noi de 3-5% anual. Reprezentantul Euroest precizeaza aici ca valoarea minima pentru apartamentele noi destinate clasei de mijloc este de circa 1.200-1.300 de euro metrul patrat, in timp ce media se situeaza la 1.400-1.500 de euro.

Unii developeri vor vinde bine, altii vor da faliment

Chiar si la asemenea preturi, in ce masura un volum de aproape 60.000 de locuinte va putea fi absorbit in mod real de piata bucuresteana ramane totusi un semn de intrebare. Pe de o parte, analistii companiei Regatta estimeaza ca, desi numarul unitatilor locative programate spre livrare in urmatorii ani este unul considerabil, necesarul existent la nivelul Capitalei nu va fi totusi acoperit, dat fiind ca raportul dintre cerere si oferta este de unu la cinci.

Cererea ridicata nu va fi insa suficienta pentru vanzarea tuturor apartamentelor noi. „Unii developeri vor vinde bine, altii vor da faliment", crede Clinciu. Acesta precizeaza ca succesul unui proiect va depinde substantial de adaptarea acestuia la regulile pietei, determinate de pret, amplasament si calitate.

Ochiul specialistului

Desi in Bucuresti dezvoltatorii si-au orientat vizibil activitatile spre proiectele medii si mediu-plus, oferta ramane inca mica. Ca rezultat, clientii din clasa medie, cu un venit oficial in crestere continua, nu prea au din ce alege.

Una dintre solutii ar fi constructia de blocuri inalte, acolo unde parametrii urbanistici permit acest lucru. Turnurile rezidentiale moderne sunt inca aproape inexistente in Bucuresti.
Joanna Iwanowska,
senior consultant REAS

Ionut Morariu, Adriana Dragusin