AOAR cere majorarea plafonului de garantare la Prima Casa pentru locuintele noi

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

19.01.2010 - Curierul national
AOAR cere majorarea plafonului de garantare la Prima Casa pentru locuintele noi

Piata constructiilor se va contracta si in 2010, daca se vor stimula doar vanzarile constructiilor vechi

Oamenii de afaceri mai propun si acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a transmis o scrisoare Ministerului de Finante in care cere majorarea plafonului de garantare la 100.000 de euro pentru locuintele noi in cadrul programului Prima Casa, a declarat, ieri, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, conform NewsIn.
De asemenea, oamenii de afaceri din AOAR propun acordarea de vouchere pentru persoanele care inchiriaza locuinte noi, pentru a stimula aparitia de noi ansambluri rezidentiale.
"In urma discutiilor pe care le-am avut cu oamenii de afaceri, am transmis o scrisoare MFP in care solicitam Guvernului cresterea plafonului de garantare pentru Prima Casa la 100.000 de euro pentru sprijinirea constructiilor de locuinte in 2010 si suportarea de catre stat a unei parti din rata platita de cumparator", a spus Parvan.
"Totodata, am cerut introducerea de vouchere, respectiv subventionarea unui anumit procent din chirie, pentru cei care aleg sa stea in chirie in casele nou-construite. Aceasta masura ar asigura o mai buna mobilitate a fortei de munca din Romania, pentru ca nu este normal ca angajatii sa lucreze toata viata intr-un singur oras", a completat el.

Terenuri gratuite pentru complexurile rezidentiale

O alta propunere a mediului de afaceri vizeaza acordarea gratuita de terenuri de catre primarii pentru complexurile rezidentiale ridicate in acest an.
"Constructia casei ar urma sa fie suportata de catre dezvoltator, iar dobanda platita de cumparator ar putea fi suportata de catre stat, intr-o combinatie de tip ANL. Se pune problema realizarii unui parteneriat public-privat, in care sa fie parte si primariile, ce urmeaza a pune la dispozitie terenul si utilitatile pentru ansamblurile rezidentiale construite prin acest program. In acest mod, casele vor fi mult mai ieftine si vor putea fi cumparate mai usor de catre cei interesati", a explicat Cristian Parvan.
Reprezentantii AOAR avertizeaza Guvernul ca sectorul constructiilor se va contracta si in 2010 daca se vor continua masurile din 2009. "Programul Prima Casa a avut un impact strict electoral in 2009, nu a avut niciun impact in sensul cresterii economiei, ci doar eventual in domeniul tranzactiilor imobiliare. Daca se va continua cu stimularea vanzarii constructiilor vechi, vom asista la o contractie a sectorului constructiilor si in 2010", a afirmat Parvan.
El a precizat ca reprezentantii oamenilor de afaceri doresc sa aiba o intalnire si cu noul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, pentru a discuta despre un pachet de masuri anticriza.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu doar sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
La inceputul acestui program, reprezentantii AOAR considerau ca ar fi fost mult mai bine ca programul "Prima Casa" sa vizeze doar locuintele noi, pentru a fi stimulata cresterea sectorului constructiilor.