Analiza SFIN - Bumerangul imobiliar

Imobiliare

14.07.2008 - Jurnalul National
In momentele de criza nu toata lumea pierde. Intotdeauna exista cineva care trage foloase. Iar acum, singurii care profita din plin pe piata rezidentiala locala sint proprietarii de locuinte inchiriate.

Criza vinzarilor pe motiv de preturi mari va avea insa efect de bumerang pe piata chiriilor, din cauza afluxului pe acest segment al clientilor pusi in imposibilitatea de a contracta un credit. Primele semne deja se fac simtite prin majorari de chirii. Astfel, de la inceputul anului, nivelul mediu al chiriilor solicitate pentru garsoniere a crescut cu 14%, de la 344,7 euro/luna in ianurie 2008 la 394 euro/luna in iunie a.c. Chiria medie a apartamentelor cu doua camere a crescut in prima jumatate de an cu 17%, de la un nivel mediu de 456,7 euro/luna inregistrat in luna ianuarie la 545,8 euro/luna in iunie 2008. In cazul locuintelor cu trei camere, cresterea a fost de 13%, de la 716,9 euro/luna (ianuarie 2008) la 823,9 euro/luna (iunie 2008). In acelasi interval de timp, preturile de vinzare a locuintelor vechi, potrivit Colliers, au scazut cu aproximativ 4%, iar cele la locuintele noi au crescut cu aproximativ 10%.

RECORD DE OFERTA IN IUNIE. Pe de alta parte, volumul ofertei de noi locuinte a crescut mult in 2008, fapt care, in timp, ar putea readuce in circuitul chiriilor un numar mai mare de unitati locative nevindute. Astfel, potrivit monitorizarii anunturiparticulari.ro realizate de Agentie.net, numarul apartamentelor si terenurilor scoase la vinzare in Bucuresti a crescut cu 58% in luna iunie comparativ cu mai, inregistrindu-se astfel un numar-record de oferte aparute pe piata atit pentru apartamente, cit si pentru terenuri.