Amenda de 500 de lei daca nu-ti asiguri casa

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

25.06.2009 - Cotidianul

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face de catre primari sau de persoanele imputernicite in acest scop.
 
Proprietarii care nu isi vor asigura casele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va face de catre primari sau de persoanele imputernicite in acest scop, se arata in normele metodologice ale legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Iar amenzile se pare ca vor curge dat fiind ca gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 30-40% in primul an de dupa intrarea in vigoare a Legii 260/2008 (1 ianuarie 2010), dupa cum a spus directorul general in cadrul Directiei Generale de Reglementari si Autorizari Asigurari Obligatorii a CSA, Marius Bulugea.
 
Procentajul mic din primul an de dupa intrarea in vigoare a legii este efectul inexistentei unei baze adecvate de date privind persoanele ce trebuie sa plateasca asigurarea, in special date referitoare la asiguratii din mediul rural.
 
Datele statistice din Romania arata ca exista 8,4 milioane de locuinte, iar din acest total, circa 60-70% sunt construite cu structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn (tip A), iar restul din caramida nearsa (tip B). In cazul locuintelor de tip A, prima anuala obligatorie de asigurare ce va fi platita este de 20 euro, iar pentru restul locuintelor, de tip B, prima obligatorie este de 10 euro/an. Suma maxima ce va fi acordata drept despagubire este de 20.000 de euro pentru locuintele de tip A, respectiv de 10.000 de euro pentru cele de tip B.
 
Toate persoanele fizice sau juridice care detin in proprietate o locuinta vor fi obligate de la 1 ianuarie 2010 sa incheie o asigurare obligatorie pentru imobilul respectiv, arata normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Vor scapa de aceasta obligatie persoanele fizice beneficiare de ajutor social. In cazul in care se incheie mai multe asigurari obligatorii pentru aceeasi locuinta si acelasi an de asigurare, va fi valabila cea dintai asigurare incheiata, celelalte anulandu-se cu restituirea primelor de asigurare. Normele nu ingradesc dreptul oricarei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor. In situatia in care, pe langa asigurarea obligatorie, exista si o asigurare facultativa pentru aceeasi locuinta, despagubirea se va plati mai intai din asigurarea obligatorie, apoi din cea facultativa.