Ambasada SUA se muta in Baneasa

PROIECTE / DEZVOLTARE , Imobiliare

05.12.2007 - Evenimentul Zilei
Ambasada SUA se muta in Baneasa

Baneasa Investments, firma controlata de Gabriel Popoviciu, a vandut Ambasadei SUA un teren pentru construirea viitorului sediu.

Cand le spuneai taximetristilor bucuresteni ca vrei sa te duca „pe Batistei”, te catalogau imediat. Fie iti cautai dreptatea - si mergeai la Curtea Suprema de Justitie -, fie erai un visator si sperai sa-ti iei viza catre America, de la Ambasada SUA.

Pentru mii de romani, drumul catre „Tara tuturor posibilitatilor” incepea din centrul Bucurestiului. Aceasta situatie este insa pe cale sa se schimbe, intrucat Ambasada Statelor Unite ale Americii se va muta la periferia Capitalei. Viitorul „cartier general” al reprezentantei diplomatice la Bucuresti urmeaza sa fie construit in zona Baneasa, pe un teren cumparat de la compania Baneasa Investments, controlata de magnatul imobiliar Gabriel „Puiu” Popoviciu.

Schimbare cu vechime

Reprezentantii misiunii diplomatice americane au confirmat schimbarea sediului ambasadei, despre care sustin ca are la baza dezvoltarea unui program de siguranta. „Dupa mai mult timp in care am cautat un teren de zece acri (n.r. - 4,4 hectare) si dupa evaluarea mai multor oferte, am decis sa ne mutam in cartierul Baneasa. Ambasada SUA a desfasurat acest proiect avand ca parteneri atat Ministerul Afacerilor Externe, cat si firma Baneasa Investments”, ne-a precizat Biroul de presa al Ambasadei.

Schimbarea sediului asteapta doar aprobarea Congresului American, aceasta fiind ultima etapa a deciziei care a fost supervizata de Biroul pentru Bunuri Imobiliare in Strainatate din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

„Pamantul a fost cumparat, iar contractele de constructie urmeaza sa fie acordate in urma incheierii procesului de proiectare initial si al aprobarilor Congresului SUA”, au mai adaugat oficialii Ambasadei. Contactati de EVZ, reprezentantii Baneasa Investments s-au abtinut de la comentarii.

Totusi, Ioan Alecu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti - institutie care detine 49,88a din compania Baneasa Investments -, ne-a confirmat tranzactia: „Un factor important pentru cartierul „Baneasa Rezidential” va fi, intr-adevar, Ambasada SUA, pentru a carei prezenta noi ne-am dat deja acordul”.

Printre proprietarii Baneasa Investments se numara mai multe firme care prin hatisuri actionariale duc la afaceristul Gabriel Popoviciu, cel mai mare multimilionar in euro necunoscut opiniei publice. Acesta are dubla cetatenie, romana si americana, si are domiciliul in New Jersey.

Livia Rotaru