Alte 35 de exproprieri pentru extinderea DN1 si a centurii

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Constructii

10.12.2007 - Curierul National
Alte 35 de exproprieri pentru extinderea DN1 si a centurii
Printre vizati se afla si Philip Morris si fiica lui Fathi Taher

Ministerul Transporturilor a elaborat si publicat spre consultare un proiect de Hotarare de Guvern privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata pentru realizarea proiectului de extindere a DN 1 si a centurii Bucuresti la patru benzi. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este data de 16 decembrie a.c. Prin proiect urmeaza sa fie expropriate 35 de terenuri, in suprafata totala de 30,462.88, valoarea totala a despagubirilor ridicandu-se la 13.584.000 lei.
Printre proprietatile situate pe amplasamentul lucrarii "Fluidizare trafic pe DN 1 km 8+100 - km 17+100 si Centura rutiera in zona de nord a municipiului Bucuresti obiect 5B - Extindere la patru benzi a Centurii Rutiere a Municipiului Bucuresti pe sectorul cuprins intre km 2+400 si intersectia cu DN 2" se afla si cel ale societatii Philip Morris Romania SRL, care va trebui sa renunte la o suprafata de 3.070 mp dintre cei 156.349 mp ce reies din documente. De asemenea, si terenurile Suzanei Taher, fiica omului de afaceri Fathi Taher, vor fi expropriate. Acestea sunt situate in localitatea Voluntari-Ilfov, si insumeaza 159.926 mp, suprafata ce urmeaza sa fie expropriata fiind de 285 mp.

Justificare: "Au aparut noi pozitii in tabelul imobilelor"

Nota de fundamentare a proiectului amintit motiveaza necesitatea promovarii unui proiect de completare a HG precedente prin faptul ca "au aparut noi pozitii in tabelul cu imobilele proprietate privata cuprins in anexa". Neincluderea in hotararea initiala a acestor noi pozitii a fost motivata de Ministerul Transporturilor prin faptul ca "pentru noile pozitii aparute ulterior promovarii primului act normativ nu se puteau intocmi documentatiile cadastrale la acea data intrucat situatia juridica a terenurilor detinute de proprietari era incerta, neexistand date despre acestia".

La sfarsitul lunii septembrie, CNADNR a alocat, in baza unei hotarari de Guvern, peste 29 milioane lei ca despagubiri pentru exproprierea unor terenuri de 67.553 metri patrati apartinand unui numar de 93 de persoane fizice si juridice, printre care companiile Petrom, Lukoil, Rompetrol Downstream si Avon Cosmetics. Exproprierile au vizat lucrari de fluidizare a traficului pe DN1 si la centura rutiera a Capitalei.

Afrodita Cicovschi