Agentii imobiliari alearga dupa straini ca sa mai vanda din locuintele de lux

Imobiliare

23.02.2011 - Capital

Greu de convins sa cumpere, romanii au fost abandonati de agentii imobiliari care vand locuinte de lux in favoare strainilor cu dare de mana. Daca romanii se decid mai greu cand vine vorba de o investitie imobiliara, strainii din Romania prefera rata in locul chiriei.

“Multi dintre ei sunt in Romania de ani buni deja si inteleg cum merg lucrurile. Ei simt ca s-a atins deja un punct foarte de jos in privinta preturilor si aleg sa profite de oportunitate. Multi au decis sa cumpere in loc sa stea in chirie. Astfel, peste alti cativa ani, poate chiar 10 ani, cand pleaca din tara, vor vinde si vor face si un profit“, este de parere Andrei Rusu, directorul agentiei imobiliare Vission House.

Chiriile locuintelor de lux au scazut cu 15-20% in ultimii ani, pe cand preturile de vanzare s-au injumatatit.

„Apartamentele care satisfac pretentiile unui om de afaceri strain sunt destul de rare in ansamblurile rezidentiale noi. Ei cauta mai mult in zona de nord, apartamente, nu case. Majoritatea sunt familii cu un copil, si atunci se orienteaza spre trei camere. Iar cele mai multe proiecte din Herastrau sunt finalizate si ocupate. Tocmai de aceea, proprietarii nu lasa la pret”, a continuat Andrei Rusu.

Bugete de chirie de la firme

Cele mai multe companii si-au redus costurile care acopera chiria strainilor care lucreaza in Romania. Majoritatea bugetelor se incadreaza intre 1.500 - 2.000 euro/luna pentru trei camere. „Mai jos de aceste sume, nu merge nimeni.  Pragul inferior este si asa foarte jos. Un apartament cu trei camere dorit de straini are o valoare de piata de cam 300.000 euro. Daca inchiriezi mai ieftin de atat, nu renteaza investitia”, explica directorul agentiei. In cazul top managerilor bugetele pot ajunge pana la 2.800 de euro.