Afacerile Romstal

Materiale de constructii , COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

28.10.2007 - Business Magazin

Grupul infiintat de italianul Enrico Perini are in prezent 9 firme, dupa ce a vandut anul trecut Romstal Leasing catre grupul financiar KBC.

Romstal Imex. Comerciantul de produse pentru instalatii sanitare are cea mai importanta pondere (aproape doua treimi) in cifra de afaceri care la nivel de grup a ajuns in 2006 la 200 mil. euro. Aproape o treime din veniturile companiei, infiintata in 1994, se datoreaza activitatilor de peste hotare, respectiv din Bulgaria si Ucraina.

Valrom Industrie. Este a doua firma ca marime din grup, a fost infiintata in 1996 si produce tevi si fitinguri din materiale plastice. Din 1999, compania a infiintat o retea proprie de desfacere, prin doua magazine in Bucuresti, in prezent lantul ajungand la circa 20 de spatii. Cifra de afaceri din 2005 a fost de aproape 39 de milioane de euro.

Valplast Industrie. Compania, infiintata in 2002, produce tevi si fitinguri din PVC pentru retele de canalizare, sisteme de drenaj si alte instalatii industriale.

Autoklass Center. Prezenta pe piata din 1996, compania ocupa locul al doilea pe piata dealerilor Mercedes din Romania si a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de aproximativ 16 milioane de euro. Compania este dealer pentru autovehiculele Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge si Daewoo, oferind si servicii de service.

Belform. Infiintata in 2004, firma are ca obiect de activitate productia de obiecte din acril si mobilier din lemn si metal pentru birou, magazine si expozitii. Cifra de afaceri previzionata pentru anul in curs este de 3,5-4 milioane de euro.

IOS Software Solutions. Infiintata in 2006, firma are ca activitate principala furnizarea de solutii IT si de management al companiilor, previziunile pentru anul in curs referindu-se la o cifra de afaceri de un milion de euro.

City Garden Distribution. Din 2000, firma este prezenta in comertul cu produse pentru amenajari interioare si exterioare. Cifra de afaceri previzionata pentru anul in curs este de circa doua milioane de euro.

Dezim si Center Service Instal. Firme ce se ocupa, in proportie de 80%, de servicii interne pentru grup. Dezim are activitati in domeniul imobiliar, iar Center Service Instal presteaza lucrari de service pentru echipamente de instalatii.


Cu cine lupta Romstal <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

Ariile principale de activitate ale Romstal sunt trei: distributie auto, productia de tevi si distributia echipamentelor termo-hidro-sanitare. Concurenta are alt nume pe fiecare segment.

OBIECTE SANITARE. Pe segmentul de obiecte sanitare, unul din principalii concurenti este producatorul Mondial din Lugoj, detinut de grupul german Villeroy & Boch, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de 32,4 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2005. Pe piata de obiecte sanitare mai sunt prezenti Urbis Armaturi Sanitare, Romceram Roman (preluat de polonezii de la Cernasit) si distribuitori precum Delta Distribution sau SSAB Impex. In segmentul articolelor termo-sanitare, Romstal este concurat de distribuitorul Merloni TermoSanitari Romania, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 25 de milioane de euro.

TEVI. Divizia de productie de tubulatura din mase plastice este concurata de companii ca Teraplast, Palplast Sibiu (care face parte din grupul petrolier Rompetrol) si Rehau Polymer, subsidiara grupului german Rehau. Volumul de afaceri al grupului Teraplast a ajuns anul trecut la 60 de milioane de euro, in timp ce Rehau Polymer a realizat 49 de milioane de euro.

AUTO. Divizia auto din grupul Romstal, Autoklass, ocupa locul al doilea in piata, prima pozitie fiind detinuta de DaimlerChrysler Automotive Romania, un joint-venture intre concernul german si firma Autorom din grupul TiriacAuto. DaimlerChrysler controleaza 51% dintre titlurile noii companii. Autorom a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de euro.