Afacerile imobiliare ale viitorului: demolarea blocurilor comuniste si construirea altora in loc

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

14.11.2007 - Gandul
Afacerile imobiliare ale viitorului: demolarea blocurilor comuniste si construirea altora in loc

Disponibilitatea din ce in ce mai redusa a terenurilor pentru construirea de noi blocuri in Bucuresti si cresterea pretului terenului fac din blocurile construite inainte de 1940 si cele comuniste o noua tinta a dezvoltatorilor de pe piata imobiliara. Cel putin asa sustine Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al sectorului 3 din Capitala.

Cu ceva timp in urma acesta afirma ca in mai putin de doi ani vom asista la daramarea primului bloc comunist si asta pentru ca valoarea terenului care este in proprietatea asociatiilor de locatari este mult mai mare decat valoarea apartamentelor vechi existente pe acel teren. „Sa va dau un exemplu. Vizavi de Mall Vitan exista blocuri de patru etaje cu garsoniere confort doi sau trei. Sunt niste garsoniere nenorocite de 16 metri patrati pe care nu le mai cumpara nimeni. In acea zona un metru patrat de teren a ajuns pana la 1.200 de euro si chiar mai mult,” spune Stefan Dumitrascu.

Desi nu a dat nume, arhitectul-sef al sectorului 3 a declarat ca de un an de zile exista dezvoltatori care cauta astfel de cladiri pentru a construi noi blocuri, intr-un oras in care cererea este mult mai mare decat oferta. Se pare ca, e mai rentabil sa cumperi apartamente in blocuri vechi la un pret mai mic decat sa platesti 600.000 de euro pentru un teren de 500 de metri patrati pe care ii are de regula un bloc. Acesta mai spune ca profitul dezvoltatorului ar putea veni din construirea unei cladiri cu mai multe etaje sau a uneia de o mai buna calitate.

Andrada Ghira