Afaceri duble pentru General Beton

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

28.10.2007 - Business Standard

publicat pe 7.08.2007

 

Producatorul de betoane cu capital italian General Beton Timisoara a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere cu 135,7% a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului precedent pe fondul extinderii retelei si a cererii masive de pe piata constructiilor.

Compania a raportat o cifra de afaceri de 20,6 milioane de euro pentru primele sase luni, fata de 8,75 milioane de euro in primul semestru al anului 2006.

"Noile statii pe care le-am pus in functiune au contribuit masiv la aceasta crestere. La aceasta se adauga si evolutia fireasca a pietei. Una dintre statiile noi a devenit functionala la sfarsitul anului trecut si una la inceputul acestui an, marind considerabil volumul de betoane oferit catre piata", a declarat Dan Popa, director economic General Beton.

Popa a precizat ca bugetul de investitii pentru acest an va fi similar celui de anul trecut, respectiv trei milioane de euro.

Pentru acest an, conducerea firmei prognozeaza afaceri de 36 milioane de euro, fata de 25,8 milioane de euro in 2006, cresterea cifrei de afaceri estimata pentru acest an fiind de 40%. "In al doilea semestru al anului trecut aveam deja functionala una dintre aceste statii, asadar, nu prognozam cresteri la fel de mari pentru a doua parte a anului si din acest motiv am bugetat o crestere de doar 40%", a punctat Popa.

General Beton are o cota de piata pe betoane de 7%, potrivit estimarilor firmei, la un volum estimat al pietei pentru consumul comercial de circa patru milioane de metri cubi. Piata de betoane din Romania se ridica la peste 200 millioane de euro pe an, inregistrand o rata de crestere de peste 20%. Piata este dominata de catre companiile internationale de talia Lafarge (Franta), Holcim (Elvetia) sau HeidelbergCement (Germania).

Firma are o capacitate de productie de circa 300.000 de metri cubi. General Beton este filiala locala a grupului italian General Beton Trivenetta. Firma detine in Romania cinci statii ecologice de betoane, dintre care doua in Bucuresti, zona in care livreaza aproape jumatate din productia totala de beton. Grupul General Beton Trivenetta mai este prezent si pe pietele din Polonia, China, Tunisia si din Bulgaria.

 

Ovidiu Lefter