Actiunile Impact Bucuresti au fost cele mai performante in ultima luna, cu un randament de 41%

ANALIZE / COMENTARII

15.01.2010 - Bursa

     Titlurile dezvoltatorului imobiliar "Impact" Bucuresti (simbol IMP) au fost vedetele bursei in ultimele saptamani, inregistrand, in perioada 11 decembrie - 13 ianuarie, o apreciere de 40,91% (raportat la moneda europeana), pana la 0,76 lei/titlu, in sedinta de tranzac-tionare de ieri.
     Persoanele care au avut inspiratia sa achizitioneze titluri la fondul "BT Maxim", administrat de BT Asset Management, au fost si ele multumite, tinand cont ca acest tip de plasament le-a adus o rentabilitate de 10,40%.
     Randamente pozitive au fost inregistrate, miercuri, de catre inves-titorii care au ales ca plasamente indicii bursieri. Indicele BET (exprimat in euro), care prezinta evolutia celor mai lichide zece actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, a consemnat o apreciere de 14,50% in ultima luna, in timp ce indicele BET-FI, care reflecta evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a crescut cel mai mult, cu circa 18%. Si BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de actiuni de la BVB, a afisat o crestere semnificativa de 15,86%, in perioada mentionata.
     Si traditionalistii care au preferat, la 11 decembrie, sa constituie depozite in euro la "Royal Bank" au obtinut in continuare randamente usoare. Astfel, persoanele care, in urma cu o luna, au ales sa isi directioneze economiile la aceste banci, au obtinut, miercuri, un castig de 0,33% din suma depusa.
     Si cei care au achizitionat bijuterii si alte obiecte din aur, in perioada analizata au avut de castigat. Pretul metalului galben a crescut cu 1,15%, dupa ce investitorii s-au reorientat catre acest tip de plasament, in ciuda evolutiei pozitive inregistrate de pietele de capital. In tara noastra, un gram de aur valoreaza circa 104 de lei.
     Cu toate acestea, investitorii care s-au hotarat, in perioada analizata, sa constituie depozite in lei la "Alpha Bank", Millennium, ING, RIB sau RBS, au obtinut randamente foarte bune, in ton cu apreciera leului in raport cu moneda europea-na. Acestia ar fi obtinut un profit de aproape 4%, daca ar fi hotarat sa-si retraga banii miercuri.
     Persoanele care au preferat in schimb, luna trecuta, sa isi pastreze banii "la ciorap" au inregistrat si ele o apreciere importanta a economiilor, de 3,06%, in intervalul 11 decembrie - 13 ianuarie, din aceleasi motive.  

     Precizari:
     Randamentele plasamentelor analizate la aceasta rubrica sunt raportate la moneda europeana. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
     Fondurile de investitii luate in calcul pentru aceasta analiza se gasesc pe site-ul nostru. Articolul nu reprezinta o sugestie de investitii.