Achizitie-record in imobiliare: 3,5 milioane de euro

Imobiliare

21.08.2009 - Business standard

Record de vanzare pe piata de imobiliare din 2009: o vila din piata Gh. Cantacuzino, fostul sediu al Ambasadei Malaysiei, a fost achizitionata cu peste 3,5 mil. euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie din domeniu incheiata in ultimele sase luni. Pretul este cu 40% mai mare decat ultimul record de 2,5 mil. euro, anuntat in exclusivitate de Business Standard in urma cu trei luni.

Ambasada Malaysiei a obtinut la inceputul lunii iunie intre 3,5 si 4 mil. euro pentru fostul sediu din piata Gheorghe Cantacuzino nr. 1, dupa aproape patru luni de negocieri. Casa are 900 mp de teren si 600 mp de constructie efectiva.

Bogdan Tohaneanu, reprezentantul cabinetului de avocatura care a intermediat deal‑ul, a confirmat pentru Business Standard valoarea tranzactiei si a adaugat ca “este probabil cea mai mare suma platita de o persoana fizica pentru un imobil.

”Tranzactia este foarte mare daca luam in considerare ca, de la inceputul acestui an, toate segmentele pietei rezidentiale au fost aproape blocate. Noul proprietar este Ariadna Avram, fondatorul Top Diagnostics Romania, firma de distributie de echipamente medicale, partial achizitionata de concernul Roche la sfarsitul lui 2008.

Anul trecut, imobilul a fost scos la vanzare la pretul de 7,5 mil. euro, insa, in februarie, negocierea a plecat de la 5 mil. euro. Potrivit surselor apropiate noului proprietar, Avram doreste sa transforme casa intr-un muzeu al familiei.

Criza financiara a afectat segmentul imobiliar, insa specialistii din domeniu sunt de parere ca abia acum imobilele sunt evaluate la preturi realiste, fata de cele vehiculate in 2008 si 2007.

“Criza a dus la o scadere a preturilor de circa 30-40% pentru anumite produse, insa nu cred ca reducerea se va adanci mai mult in urmatoarea perioada. Tarifele au ajuns in acest moment la o valoare de piata care va duce spre stabilizare”, a declarat pentru Business Standard Mihaela Pana, head of the residential department la DTZ Echinox, compania de consultanta imobiliara care a intermediat cea mai recenta mare tranzactie din piata de pana acum, o vila situata in zona Dorobanti-ambasade, la pretul de 2,45 mil. euro.

Potrivit reprezentantei DTZ Echinox, pretul realist al unei case de lux, situata in zona Dorobanti-ambasade, care dispune de 1.600-1.700 metri patrati de teren si circa 1.000-1.200 metri patrati de constructie, este de 4-5 mil. euro. Cu toate acestea, pe piata exista in continuare imobile scoase la vanzare la preturi exorbitante de sapte, opt sau chiar zece milioane de euro.

Este cazul unui imobil aflat in preajma Catedralei Sfantul Iosif, pe strada Theodor Aman, pentru care proprietarul cere 7 mil. euro, desi vila este scoasa la vanzare de aproape doi ani. Casa are 28 de camere si este amplasata pe o suprafata de circa 1.400 mp, iar anul trecut proprietarul dorea sa o vanda cu aproximativ 8 mil. euro.

Un alt exemplu ar fi pretul cerut pentru o vila din zona Dorobanti-ambasade, cel mai mare pret din piata de pana acum, de 10 mil. euro, vila cu o suprafata construita de circa 900 mp si un teren de 1.000 mp. In momentul de fata, are loc o rasturnare a raportului intre numarul de imobile scoase la vanzare si numarul de cumparatori, dupa cum spune Stefan Gheorghiu, directorul Colliers International.

“Numarul celor interesati sa cumpere a ramas acelasi, in timp ce numarul celor care cumpara efectiv a scazut dramatic. In paralel, numarul de imobile disponibile pe piata acum a crescut dramatic fata de 2007-2008”, spune Gheorghiu.