A la Rothschild

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

05.12.2007 - Money Express
A la Rothschild

"Ei au venit la noi", spune Haim Zemer Tov, CEO al Euro Habitat, referindu-se la grupul financiar Rothschild, caruia actionarii majoritari ai dezvoltatorului israelian i-au vandut toamna aceasta o participatie importanta dintr-o noua companie pe care vor sa o puna pe picioare. Dar dincolo de faima numelui, cat anume au in plan bancherii Rothschild sa investeasca aici?

Inainte ca informatia despre asocierea cu La Compagnie Financičre Edmond de Rothschild Banque (LCF Rothschild) sa apara, businessul Euro Habitat era cunoscut in principal pentru faptul ca dezvolta ansamblul Planorama, unul dintre primele proiecte rezidentiale majore din Bucuresti – dar si pentru o stire aparuta in urma cu cateva luni, in care se vorbea despre un posibil faliment. In mai, avocatii de la Urban&Asociatii anuntau ca antreprenorul general al Planorama, firma turceasca Yapitek, a inceput procedura de faliment, lichidatorul judiciar vorbind de datorii de 7, 5 milioane de euro si contracte incheiate de 47, 6 mil. euro. La inceputul lunii trecute, dezvoltatorul Planorama numea un nou antreprenor general, o sub sidiara a grupului Africa Israel Investments – Danya Cebus –, iar cateva saptamani mai tarziu presa anunta vanzarea catre Rothschild a 60% din actiuni in cadrul unor proiecte imobiliare controlate de cei doi actionari de la Euro Habitat, Eitan Eldar si Roy Gil.

Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, dar intr-o stire publicata de ziarul israelian „Globes“ la sfarsitul lunii trecute, care cita surse imobiliare, se mentiona ca vanzarea a 60% dintr-o firma de dezvoltare imobiliara din Romania – printre ai carei actionari se numara si oamenii de afaceri israelieni Eitan Eldar si Roy Gil – s-a facut la o valoare totala a companiei de 150 de milioane de euro.

Diana Laibar