90% dintre investitori cauta terenuri intravilane agricole

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

22.02.2008 - Curierul National
90% dintre investitori cauta terenuri intravilane agricole

Diferenta de pret dintre suprafata aflata in circuitul agricol si cea scoasa este de 10 - 40%

Fiecare om care se respecta isi doreste o oaza de liniste: o casuta cu ceva teren, cu putina verdeata, departe de traficul infernal. Orasele, cel putin Capitala, sunt supraaglomerate in aceasta privinta, ca sa nu mai vorbim de preturi... Tarifele tot mai mari la terenurile intravilane i-au determinat pe intreprinzatori, fie ca este vorba de simple persoane fizice, fie despre companii imobiliare, sa se reorienteze spre terenurile din preajma oraselor care au un pret accesibil. Ar putea fi o singura problema, dar si aceasta poate fi rezolvata relativ usor: Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar nu permite decat in anumite cazuri construirea pe terenurile aflate in afara localitatilor. Solutia ar putea fi trecerea unui teren agricol in intravilan, mai ales ca, astfel, valoarea terenului poate creste cu 10 - 40%.
"Indiferent de natura lor, intravilan sau extravilan, aceste suprafete se vand cu preturi inferioare celor ce au fost deja scoase din circuitul agricol. Diferenta de pret intre un teren aflat in circuitul agricol si unul scos din circuit este de 10% - 30%, putand depasi in unele cazuri si 40%, in functie de pozitia pe care o are respectiva suprafata. De exemplu, in Fundulea, pretul de vanzare pentru un teren intravilan agricol este de 10 - 15 euro/mp, iar pentru o suprafata intravilana neagricola ajunge pana la 50 euro/mp", ne-a declarat Dorian Petrescu, reprezentant al departamentului terenuri din cadrul companiei EuroMetropola, precizand ca terenurile intravilane agricole raman in topul preferintelor developerilor. "10% dintre investitori isi arata interesul pentru terenurile extravilane agricole si 90% pentru cele intravilane agricole. In ceea ce priveste terenurile intravilane, putem spune ca doar 30% dintre dezvoltatori isi exprima dorinta de a achizitiona un teren scos din circuitul agricol, restul de 70% fiind dispusi sa cumpere terenurile intravilane agricole", a mai spus Petrescu.

Pasii de urmat

Procedura de schimbare a statutului terenului din extravilan in intravilan este una lenta, dar nu imposibil de infaptuit. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca persoana care doreste sa intre in posesia unui teren extravilan este sa mearga la primaria localitatii si sa se intereseze daca suprafata poate fi trecuta in intravilan prin modificarea Planului Urbanistic General, sau daca este necesar sa se recurga la intocmirea unui Plan Urbanistic Zonal.
Pentru a scoate terenul din circuitul agricol sunt necesare o serie de acte si avize. Este nevoie de completarea unui formular pentru aprobarea scoaterii din circuitul agricol, de catre proprietarul respectivei parcele, urmat de depunerea certificatului de urbanism pentru scoaterea din circuitul agricol insotit de planul parcelar si extrasul de carte funciara, precum si copia actului de proprietate. Pe langa acestea, mai sunt necesare copii dupa documentatia cadastrala, pentru toate aplicandu-se taxe si tarife diferentiale, in functie de suprafata tranzactionata si zona in care este pozitionat terenul. Daca parcela depaseste 100 ha, pentru trecerea in intravilan este nevoie si de o hotarare guvernamentala. "Totusi, sumele modice necesare pentru achitarea taxelor si suprafetele insemnate destinate dezvoltarii proiectelor rezidentiale, parcurilor de logistica si office-buildingurilor ii determina pe marii investitori sa devina din ce in mai interesati de terenurile agricole, indiferent de natura lor, extravilane sau intravilane", a mai spus consultantul EuroMetropola.

Afrodita Cicovschi