9% din bugetul pentru constructia unei locuinte se duce la arhitect

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

29.01.2008 - Gandul
9% din bugetul pentru constructia unei locuinte se duce la arhitect

Cine cere mai multi bani risca sa nu mai poata profesa

Elaborarea proiectului poate dura si sase luni

Daca v-ati hotarat sa va construiti o casa, trebuie neaparat sa introduceti in buget si arhitectul. Costul unui proiect arhitectural difera in functie de marimea casei. „La o casa cu o suprafata desfasurata de 140 de metri patrati pe doua nivele si la un pret minim de constructie pe metru patrat de 500 de euro, se ajunge la 70.000 de euro pentru constructia acestei case. Din aceasta valoare, 5% ii revine arhitectului, adica 3.500 de euro,” afirma Ovidiu Popescu, arhitect. Un alt exemplu ne este dat de arhitectul Mihai Codreanu: „Pentru o locuinta cu o suprafata desfasurata de 200 de metri patrati, costurile unui proiect de arhitectura pot ajunge pana la 4.000 de euro, adica 20 de euro pe metru patrat.”

Arhitectul Marian Iliescu spune ca valoarea medie a onorariului pentru un proiect de casa noua ajunge la 5,6% din valoarea constructiei, in timp ce pentru o casa la rosu costul poate ajunge la 6,7%.

 

Tarif mai mare pentru o locuinta mai mica

Tarifele impuse de Ordinul Arhitectilor din Romania sunt obligatorii. Acestea pornesc de la 5% si pot ajunge la un maxim de 9% din valoarea totala a locuintei, potrivit lui Adrian Popescu. Cote mari ale onorariului arhitectului pot fi pentru lucrarile mai mici, in timp ce pentru proiectele mai mari se percepe un cost cuprins intre 2-4%. Pentru cei care dezvolta o constructie a carei valoare ajunge la un milion de euro, arhitectul este platit cu 3-5% din valoarea totala a constructiei. Pentru o constructie mai mica, de 40.000 de euro, arhitectul este platit cu 5-8% din valoarea cladirii, iar pentru constructiile care depasesc suma de 30 de milioane de euro, acestia pot primi un maxim de 4%.

Avizele, maximum 2.000 de euro

Durata elaborarii unui plan arhitectural depinde de dimensiuni si cerintele clientului. Daca este vorba de o casa cu o suprafata de 200 de metri patrati, elaborarea proiectului poate dura de la trei luni de zile pana la o jumatate de an in cazul celor mai mari. Doar primirea avizului de constructie dureaza 30 de zile. Pe langa banii platiti arhitectului, mai trebuie platite toate avizele de care este nevoie pentru construirea unei locuinte, care pot ajunge la un maximum de 2.000 de euro in cazul exemplului de mai sus.

Arhitectii va sfatuiesc sa luati in calcul si banii pentru gra­dina. „Majoritatea celor care isi construiesc o casa nu alo­ca banii pentru amenajarea gradinii. Acesta este un proiect separat, in care se analizeaza terenul, ce fel de vegetatie este potrivita, dupa care se aloca un buget cuprins intre 5 si 10% din valoarea constructiei. In Franta, de exemplu, primariile ii obliga pe oameni sa-si aloce un buget pentru gradina; si la noi exista, dar nu se respecta,” spune arhitectul Vlad Cojocaru.

Andrada Ghira