80% din cererile pentru Prima Casa sunt pentru locuinte vechi

Imobiliare

26.08.2009 - Gandul
80% din cererile pentru Prima Casa sunt pentru locuinte vechi

Doar pe piata imobiliara bucuresteana sunt disponibile cumpararii peste 11.000 de locuinte noi

Destinat relansarii sectorului constructiilor, programul „Prima Casa” ajuta mai mult agentiile imobiliare care vor intermedia tranzactiile de imobile, si asta pentru ca 80% din solicitarile celor care vor sa achizitioneze o locuinta sunt pentru apartamentele vechi, potrivit datelor furnizate de Fondul National de Garantare a Creditelor la solicitarea Gandul. Astfel, doar 20% din cereri sunt pentru apartamentele noi.

Comisioanele agentiilor imobiliare nu s-au modificat, fiind perceput 3% plus TVA de la cumparator si acelasi procent de la vanzator. Sunt insa si doritori de a-si cumpara un apartament prin „Prima Casa”, fixati pe suma de 60.000 – 65.000 de euro, si care vor sa isi reduca din costuri incercand o negociere a comisionului, de pana la 2,5%, ne-a declarat Carmen Mihaita, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Cine cumpara 11.100 de apartamente noi?

Inca dinainte de lansarea programului, dezvoltatorii imobiliari, cu apartamente de vanzare cu preturi ce depaseau 60.000 de euro, spuneau pentru Gandul ca acest program nu le este destinat, insa vor exista cazuri in care cei care detin deja un apartament vechi sa-l vanda si cu acei bani, plus un credit la banca, sa cumpere o locuinta noua.

In prezent, exista 37 de ansambluri rezidentiale care ofera in total un numar de 14.500 de unitati, dintre care 7.600 in faza de proiect si 1.000 deja finalizate. La aceste cifre se adauga si cele 3.500 de apartamente noi vandute de dezvoltatori investitorilor, de unde rezulta un total de 11.100 de unitati, potrivit unui studiu al Colliers Romania.

Din ce regiuni ale tarii vin cele mai multe cereri

Cele mai multe apartamente pe care romanii vor sa le cumpere prin programul guvernamental „Prima Casa” sunt cele cu doua camere, in proportie de 52,3%, urmate de cele cu trei camere, in proportie de 28%, si de garsoniere, 12%, iar restul sunt case cu teren cu mai mult de trei camere, potrivit informatiilor Fondului.