60% dintre bucuresteni si-au pus in 2008 gresie de lux

Retail

08.04.2009 - Cotidianul

Romanii au cumparat anul trecut ceramica pentru acoperit peretii si pardoseala in valoare de aproximativ 300 de milioane de euro.
 
Cea mai mare parte din placile ceramice vandute la noi in tara anul trecut au fost din import. O buna parte din importuri au fost facute din Spania. “Piata placilor ceramice insumeaza aproximativ 300 de milioane de euro. 75% din marfa este provenita din importuri, restul de 25% provenind din productia interna de placi ceramice”, a spus Dragos Bonea, presedinte CA si actionar majoritar al Delta Distribution. Ceramica preferata a romanilor a fost, in 2008, cea mai ieftina, intrucat 50% din vanzari sunt reprezentate de segmentul economic, in timp ce segmentul mediu ocupa o proportie de aproximativ 35%. “In jur de 10% din vanzarile de placi ceramice sunt reprezentate de segmentul placilor de lux”, a precizat Dragos Bonea.
Publicitate
 
 
Placile ceramice mai ieftine se incadreaza intre 15 si 25 de lei metrul patrat, in timp ce luxul in materie de gresie si faianta este platit cu aproximativ 100 de lei metrul patrat. Grosul vanzarilor totale din 2008 a fost sustinut de Bucuresti, cu aproximativ 40% din vanzari. 60% din cumparatorii din Capitala au optat pentru produse de lux.

Estimarile pentru vanzarile din acest an nu sunt la fel de optimiste ca in anii trecuti, dar, potrivit statisticilor, piata romaneasca ar mai avea potential de cresteri daca se face o comparatie cu piata europeana. “Vanzarile de placi ceramice din acest an speram sa fie cu aproximativ 10% mai mici decat cele de anul trecut. Aceasta este varianta optimista”, a amintit Dragos Bonea. Estimarile privind potentialul de crestere al pietei autohtone de placi ceramice se bazeaza pe statistici privind consumul de ceramica la nivel european. Astfel, Romania, de la 0,7 metri patrati pe cap de locuitor cat se consuma in anul 1997, a ajuns in 2008 la un consum de doi metri patrati pe cap de locuitor.

Chiar daca cresterea este substantiala, suntem in urma multor tari europene in ceea ce priveste consumul de gresie si faianta. Spania se poate lauda cu un consum de sase metri patrati pe cap de locuitor, Italia cu cinci metri patrati, Polonia cu patru metri patrati, in timp ce vecinii ungari consuma in medie 3,5 metri patrati de placi ceramice pe cap de locuitor intr-un an.

Gresia spaniola ii atrage pe romani

Cea mai mare cantitate de placi ceramice a fost importata in 2008 din Spania. “Anul trecut s-au importat din Spania 12 milioane de metri patrati de placi ceramice. Pretul mediu pentru importul acestor placi a fost de 4 euro metrul patrat”, a concluzionat Dragos Bonea. Pretul mediu pe care l-a platit in schimb Rusia, pentru aceeasi cantitate, in 2008, a fost de 11 euro metrul patrat.