6 la suta dobanda la Prima casa

Finante Banci

03.06.2009 - Cotidianul

Dupa ce a primit, luni, ofertele celor 16 banci care vor sa adere la programul „Prima casa“, premierul Boc a anuntat ieri ca dobanda la creditele din program ar putea fi la jumatatea mediei cerute de banci in prezent.
 
Dobanda solicitata de banci pentru creditele acordate prin programul „Prima casa“ ar putea reprezenta jumatate din dobanda practicata in prezent pe piata, a declarat ieri premierul Emil Boc.

In conditiile in care afirmatiile premierului Emil Boc vor deveni realitate, bancile vor oferi credite cu dobanzi de 6-6,5% prin programul „Prima casa“, dobanzile de astazi la creditele ipotecare in euro fiind de 12-13%. Cu aproximatiile cauzate de faptul ca programele bancilor nu sunt inca adaptate la conditiile din „Prima casa“, acest nivel de dobanda genereaza o rata lunara de aproximativ 406 euro la un credit de 60.000 de euro contractat pe 30 de ani cu avans de 5%.
 
Venitul net necesar unei familii pentru a se califica la un astfel de imprumut ar fi de 1.000 de euro pe luna daca luam in consideratie un grad de indatorare (ponderea ratei in venituri) de 40%, adica media pe sistemul bancar.

„In urma parteneriatului pe care l-am deschis cu bancile comerciale am primit deja confirmarea ca 16 banci sunt interesate sa intre in acest program respectand conditiile impuse de Guvern: avans maxim de 5%. Este posibil ca dobanda sa mearga chiar pana la jumatatea celei existente in momentul de fata pe piata“, a declarat Boc la Arad. El s-a aratat convins ca, odata demarat programul, dobanzile vor scadea si mai mult datorita competitiei dintre banci.

Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului „Prima casa“ vor beneficia de TVA redusa de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, iar bancile care vor sa participe la program trebuie sa aiba reprezentare nationala, sa nu solicite un avans mai mare de 5% la contractarea creditului pentru achizitionarea unei locuinte si sa perceapa dobanzi sub cele practicate in acest moment pe piata.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a indicat luni ca, daca nu isi plateste ratele timp de 90 de zile, statul ii va lua casa beneficiarului, iar acesta nu va putea ramane in chirie in ea. De asemenea, ministrul a anuntat ca din creditul „Prima casa“ nu se vor putea achizitiona locuinte in constructie. „Se vor putea lua doar case finalizate, vechi sau noi. In nici un caz case «la rosu»“, a explicat Pogea.

Prin alocarea celor 100 de milioane de euro pentru acest program, prin Fondul de Garantare ar putea fi achizitionate in 2009 locuinte in valoare totala de un miliard de euro. Statul garanteaza un imprumut de cel mult 60.000 de euro pentru ca pretul mediu de achizitionare al unui apartament este, la nivel national, de circa 60.000 de euro.

Premierul a spus ca programul „Prima Casa“ va intra in vigoare la finele lunii iunie.