5.500 de bucuresteni au modificat apartamentele comuniste

Constructii

14.04.2008 - Gandul
5.500 de bucuresteni au modificat apartamentele comuniste

Din 137 de sesizari la Inspectoratul de Stat in Constructii, 110 au fost intemeiate
Valoarea amenzilor acordate a depasit 10.000 de euro

5.500 de bucuresteni au modificat apartamentele comuniste
Spatiul mic oferit de apartamentele comuniste i-a indemnat pe bucuresteni sa faca modificari in propriile locuinte. Astfel, potrivit informatiilor oferite de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, pe parcursul anului trecut s-au inregistrat 5.500 de cereri de obtinere a acordului institutiei pentru efectuarea de interventii la constructiile existente. Insa nu toti cei care au initiat lucrari de modificare in apartamente aveau autorizatie de construire.

Vecinii care au stat cu urechile lipide de zidurile propriilor apartamente si au intuit ca unii fac deja prea mare taroboi prin casa cu atata zumzet de bormasina au depus anul trecut la Inspectoratul in Constructii al Municipiului Bucuresti 137 de reclamatii referitoare la modificarile interioare facute in apartamente. In urma controalelor efectuate de catre inspectori, s-a constatat ca, din totalul de reclamatii, 110 cazuri de modificari ale constructiei nu aveau autorizatie de constructie. In consecinta, s-au aplicat amenzi in valoare totala de peste 10.000 de euro.

Amenzi de pana la 10.000 de lei
Cand o reclamatie este depusa la Inspectoratul de Stat in Constructii si inspectoratele teritoriale, acestea informeaza autoritatile administratiilor publice pe teritoriul carora s-a efectuat controlul asupra constatarilor si masurilor dispuse. Amenzile aplicate sunt in conformitate cu gradul de pericol social „tinandu-se seama de imprejurarile in care a fost savarsita fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal”, se arata in Ordonanta de Guvern nr. 2/2001.

Dupa inspectia pe proprietatea celui care a demarat lucrari neautorizate de modificare in apartament, inspectorii aplica amenzile in functie de gradul de executie. Spre exemplu, cei care au facut lucrari de executare sau desfiintare totala sau partiala, fara autorizatie de construire, risca o amenda ce variaza intre 1.000 si 10.000 de lei, acesta fiind maximul unei amenzi acordate in acest caz. Pentru cei care nu respecta prevederile autorizatiei si a proiectului tehnic se aplica o contraventie de la 2.000 de lei si pana la 7.500 de lei. Totodata, cei care se sustrag sau impiedica organele autorizate pentru efectuarea controlului risca o amenda de pana la 7.500 de lei. Dupa ce controlul a fost efectuat, amendatul va primi un termen in care acesta va trebui sa respecte masurile impuse de catre Inspectoratul de Stat in Constructii la controlul anterior, altfel va mai incasa o alta amenda de pana la 2.500 de lei.