5.500 de apartamente noi isi cauta stapan

Imobiliare

27.10.2009 - Cotidianul
5.500 de apartamente noi isi cauta stapan

Doar 37% din apartamentele care au termen de finalizare anul acesta au fost predate catre beneficiari, in primele sase luni ale lui 2009.
 
Cauza principala a regresului pietei imobiliare rezidentiale este criza financiara, care a facut ca finantarea sa dispara, iar ritmul lucrarilor sa incetineasca, dar si disparitia speculatorilor. Din cele 168 proiecte imobiliare demarate in perioada 2006-2008 in Bucuresti, 8.861 unitati locative aveau termenul de predare in 2009. Dintre acestea, pana la sfarsitul primului semestru al acestui an, au fost predate circa 3.319, reprezentand doar 37% din numarul total de locuinte ce trebuiau livrate in piata.

“Din 2006 pana in prezent au fost livrate doar 10.633 de locuinte, in acest moment, numarul estimat de locuinte noi aflate la vanzare in capitala fiind situat intre 4.500-5.000, reprezentand aproape 50% din locuintele noi livrate pana in prezent”, arata un studiu Regatta.

Socul inregistrat pe piata jucatorilor imobiliari este cu atat mai mare cu cat sectorul rezidential a cunoscut cea mai spectaculoasa evolutie in ultimii trei ani.

“Dupa cativa ani in care dezvoltatorii incepusera sa construiasca din ce in ce mai mult, incurajati de cererea tot mai mare, numarul locuintelor anuntate crescand de la un an la altul, piata imobiliara rezidentiala a fost lovita in plin de criza economica si financiara. Incepand cu semestrul doi al anului trecut si continuand cu semestrul unu al acestui an, s-a observat o scadere accentuata a vanzarilor paralel cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructie”, mai arata Regatta.

Conform aceluiasi studiu, o alta consecinta a crizei imobiliare a fost iesirea de pe piata a investitorilor speculativi, care cumparasera un numar foarte mare de apartamente in scopul revanzarii lor la preturi mai mari, in special in ansambluri rezidentiale aflate in stadiul de constructie. Retragerea acestor investitori, la care se adauga cresterea ofertei prin aruncarea in piata a numarului mare de apartamente achizitionate de acestia (estimate la 2.000-2.500 unitati locative), au accentuat cresterea ofertei existente la nivelul capitalei.