500 de milioane de euro pentru reconstructia economicat a Kosovo

Constructii

11.07.2008 - Jurnalul National
500 de milioane de euro pentru reconstructia economicat a Kosovo
Comisia Europeanat a anuntat astatzi, in deschiderea conferintei internationale a donatorilor, cat, pinat in 2011, va acorda 500 de milioane de euro pentru reconstructia economicat a Kosovo.


FONDURI. „Uniunea Europeanat promite 500 de milioane de euro”, a anuntat comisarul pentru extindere Oli Rehn, in cursul unei conferinte organizatat la cinci luni dupat independenta Kosovo, proclamatat in 17 februarie. Donatia anuntatat nu cuprinde, in realitate, decit o sumat nouat de 100 de milioane de euro, a precizat o sursat din CE. Aproximativ 350 de milioane de euro sunt fonduri de preaderare la UE, care oricum urmau sat fie acordate in perioada 2008 - 2011, iar alte 50 de milioane de euro sunt fonduri pentru asistentat macroeconomicat promise deja. Au mai fost adatugate aproximativ 100 de milioane de euro pentru asistentat macroeconomicat.

Rehn a reafirmat cat sperat sat stringat „un miliard de euro” pentru a finanta partial programul de dezvoltare social-economicat pe trei ani (2009 - 2011) elaborat de Kosovo. Programul va fi acoperit partial din bugetul noului stat Kosovo, dar este nevoie de incat 1,4 miliarde de euro pentru a fi pus in aplicare. „Fondurile promise urmeazat sat fie orientate spre educatia copiilor, dezvoltarea institutiilor din Kosovo, consolidarea democratiei si statului de drept, buna guvernare intr-o societate multietnicat si crearea unui mediu favorabil” pentru investitii, a explicat comisarul pentru extindere.

 Acestea sunt elementele „cheie pentru pacea si stabilitatea, prosperitatea si bunatstarea atat a Kosovo, cat si a intregii regiuni”, a adatugat el. "Aceastat reuniune importantat este o fereastrat cattre viitorul nostru. Suntem plini de sperantat si de mandrie si nu vat vom dezamatgi", a dat asiguratri, la rindul satu, premierul kosovoar Hashim Thaci.

Vera Albulescu