44 de ONG-uri ii cer lui Basescu sa nu accepte aprobarea tacita a autorizatiilor de constructii

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

11.11.2009 - Curierul national
44 de ONG-uri ii cer lui Basescu sa nu accepte aprobarea tacita a autorizatiilor de constructii

Reprezentantii a 44 de ONG-uri au solicitat, ieri, presedintelui Traian Basescu sa nu promulge o lege de modificare a Legii constructiilor prin care ar urma ca orice autorizatie de constructie sau de desfiintare la care nu s-a primit raspuns in 30 de zile sa fie considerata ca "aprobata tacit". Potrivit unui comunicat de ieri al asociatiilor profesionale si a 44 de ONG-uri inscrise in "Platforma pentru Bucuresti", acestea au solicitat presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare, sa nu promulge propunerea legislativa adoptata de Camera Deputatilor care modifica Legea 50/1991 privind autorizarea executarii constructiilor. "Propunerea legislativa stabileste ca cererea pentru autorizatia de constructie sau de desfiintare la care autoritatea locala nu a raspuns in termen de 30 de zile sa fie considerata aprobata tacit", potrivit sursei citate.

Reprezentantii ONG-urilor sustin ca propunerea legislativa "este deosebit de periculoasa" pentru dezvoltarea urbana si protejarea patrimoniului in toate localitatile din România. Astfel, daca aceasta propunere legislativa va fi promulgata este foarte posibil ca in cazul in care autoritatea locala "din neglijenta sau in complicitate cu proprietarul", nu raspunde in 30 de zile, in urmatoarea zi sa poata fi demolate imobile cu valoare arhitecturala, chiar monumente istorice sau in cazul autorizatiilor de construire sa poata fi incepute lucrari ilegale.

De asemenea, reprezentantii ONG-urilor mai arata ca vor fi foarte des intâlnite situatiile in care vor exista lucrari de construire sau demolare pe terenul altui proprietar. "Din pacate, lucrarile de demolare sunt ireversibile, iar mecanismele administrative si de justitie care corecteaza autorizatiile de construire ilegale se dovedesc in practica ineficiente si de lunga durata", mai precizeaza sursa citata.
Totodata, reprezentantii ONG-urilor si asociatiilor profesionale au precizat ca Senatul a respins aceasta propunere legislativa, iar Guvernul României a dat aviz negativ.