4.000 de lei - venitul necesar pentru cumpararea prin credit a unei case de 90.000 de euro

Imobiliare

16.07.2008 - Cuentul
4.000 de lei - venitul necesar pentru cumpararea prin credit a unei case de 90.000 de euro
O familie care vrea sa cumpere un apartament cu doua camere, in valoare de 90.000 de euro, aproximativ 329.400 lei, ar trebui sa aiba un venit minim garantat de 4.000 de lei pe luna, potrivit studiului unei companii de intermediere credite cu ipoteca.

Studiul arata ca valutele cele mai avantajoase pentru un asemenea credit sunt euro si francul elvetian. Compania a analizat institutiile financiare care acorda cea mai apropiata suma de contravaloarea apartamentului, in conditiile in care familia in cauza se indatoreaza bancii cu maximum 50 la suta din salariile nete. Astfel, baza de calcul o constituie o rata lunara de aproximativ 1.800 lei (500 euro).

Cele mai contractate credite ipotecare, in acest moment, sunt cele in euro si in franci elvetieni, in pofida recentelor cresteri de dobânda si a avertizarilor Bancii Nationale a României (BNR), care incurajeaza contractarea imprumuturilor in lei, având in vedere riscul valutar (deprecierea valutei poate anula avantajul unei dobânzi mai mici obtinute la momentul contractarii creditului).

Studiul a urmarit evolutia celor doua principale valute, folosite de banci pentru acest tip de credit. Statisticile BNR arata o evolutie similara a celor doua valute. Dobânzile creditelor cu ipoteca sunt bazate pe indicele international de referinta al fiecarei valute (EURIBOR, LIBOR, BUBOR), la care se adauga marja bancii, care, in
cazul studiului de fata, variaza intre 3,25 la suta si 3,99 la suta. Evolutia acestor indici pe piata internationala determina fluctuatii ale dobânzilor la creditele acordate de bancile comerciale românesti.
Drept urmare, creditele ipotecare in cele trei valute au caracteristici asemanatoare, iar ofertele bancilor difera in functie de nivelul dobânzii si de gradul de indatorare al imprumutatului.

Caracteristicile produselor de creditare studiate sunt cele valabile la 1 iulie, pentru primul an de creditare, in conditiile in care creditul ipotecar este, totusi, un angajament pe o perioada indelungata.
Concluzia studiului este ca imobilul se poate achizitiona prin credit ipotecar mai avantajos in franci elvetieni sau in euro, decât in lei.

Oana Voinea