300 vs. 1000 de euro pe muncitor in Romania

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

300 vs. 1000 de euro pe muncitor in Romania
Directorul de marketing al companiei Seven Hills Nimrod Zvik este de parere ca solutia muncitorilor romani adusi din strainatate nu are cum sa concureze tendinta angajarilor de straini.

“In timp ce un muncitor roman intors din strainatate cere un salariu de 1000 de euro, unul adus din China va cere maximum 200. Cazand, in medie, 6 oameni intr-un apartament se vor cheltui maximum 30-40 de euro, plus alti 10-20 de euro pentru hrana. Presupunand ca acestor oameni li se asigura toate conditiile necesare unui trai decent, inclusiv un translator si un medic pentru intregul grup de cateva sute de persoane, ajungem la suma de 300 de euro/ muncitor, iar aceasta concluzie vorbeste de la sine”, a declarat Nimrod Zvik

In ultimii ani, forta de munca romaneasca a migrat in asemenea masura in tari mai bine dezvoltate din batrana Europa, incat pe santierele noastre nu mai are cine lucra, desi piata de imobiliare este una bine dezvoltata, iar salariile incep sa se apropie de cele europene. Guvernantii oscileaza intre a convinge romanii sa se intoarca acasa pe salarii mai mari si a importa forta de munca din tari mai sarace decat a noastra.


Muncitorii romani prefera sa lucreze in strainatate unde li se ofera salarii mult mai bune decat in Romania. In Italia, un muncitor in constructii castiga lunar in jur de 1.000 de euro, un maistru - 1.500 euro, iar un inginer - 4.000 de euro. La noi, castigul mediu al unui muncitor este in jur de 300 - 400 de euro pe luna si doar un meserias foarte bun si destul de norocos poate ajunge la 1.000 de euro. Rezultatul? O tara intreaga a plecat sa munceasca in afara. Solutia? Pe santierele romanesti sunt adusi muncitori din tari subdezvoltate sau cu o economie mai slaba decat a noastra.


Atat statul roman cat si Patronatul Societatilor din Constructii au facut anunturi conform carora vor importa masiv forta de munca in perioada urmatoare, din tari precum China, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Republica Moldova, adica de acolo unde salariile sunt mult mai mici decat in Romania.

“Cei mai multi muncitori vin din China. Principalul avantaj al acestei solutii este ca acesti lucratori venind din tari cu un nivel de trai foarte scazut sunt platiti cu salarii mult mai mici, astfel incat, adaugand cazarea, costurile/muncitor sunt considerabil mai mici. Un alt avantaj este faptul ca muncitorii straini vin in Romania prin agentii de recrutare a fortei de munca si au semnat contracte pe unul sau doi ani, astfel incat nu exista riscul sa migreze de la o companie la alta si nici nu se pot intoarce la ei in tara pe durata contractului”, explica Nimrod Zvik.


Salariile muncitorilor romani au crescut si vor creste in continuare, pentru ca piata de real-estate inregistreaza o crestere continua si mai mult decat semnificativa, in timp ce deficitul de muncitori la nivelul tarii este de aproximativ 170.000. In acest ritm, se preconizeaza ca salariile muncitorilor romani se vor alinia, in cativa ani, la cele europene.