3 mil. euro, pretul pastrarii chiriasilor in Shopping City Sibiu si Suceava. "Vor fi chirii mai mici si in acest an"

Imobiliare

03.02.2010 - Ziarul financiar

Proprietarul celor doua centre comerciale a renegociat chiriile pentru a pastra gradul de ocupare la peste 95%.

Reprezentantii fondului britanic de investitii Argo Real Estate, care detin pe piata locala centrele comerciale Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava, apreciaza ca situatia vanzarilor in cele doua proiecte va impune si in acest an reduceri de chirii pentru retaileri, dupa ce anul trecut renegocierile au taiat 3 mil. euro din incasarile proprietarului.

"Pachetul de concesii acordat in 2009 (pentru proiectul din Suceava - n.r.) s-a ridicat la 1,2 milioane de euro, ceea ce reflecta un oras mai slab si mai aglomerat din punctul de vedere al spatiilor decat Sibiul (unde reducerile de chirii au fost de 1,8 milioane de euro - n. r.). La fel ca in Sibiu, ne asteptam ca multe dintre reducerile facute in 2009 sa fie prelungite in 2010 pentru a mentine spatiile centrului comercial ocupate aproape integral", spun reprezentantii fondului de investitii.

In conditiile reducerii chiriilor, valoarea de piata a centrelor comerciale a scazut cu 12% pe parcursul anului financiar incheiat la 30 septembrie, astfel ca proiectul din Suceava a fost evaluat la 66,1 milioane de euro, iar cel din Sibiu la 115,4 milioane de euro.

Administrarea celor doua proiecte a fost preluata recent de catre firma de consultanta imobiliara DTZ Echinox, care va incerca sa creasca numarul de vizitatori ai proiectelor, in conditiile in care cele mai multe centre comerciale din provincie au avut anul trecut dificultati in ceea ce priveste atragerea cumparatorilor.

Britanicii detin in Sibiu cel mai mare parc de retail din afara Capitalei, cu o suprafata de circa 80.000 de metri patrati, in cadrul caruia se afla doua hipermarketuri (Real si Carrefour), un magazin BauMax, doua magazine de mobilier (Mobexpert si Mobilia), doi jucatori din retailul de electrocasnice (Flanco si Media Galaxy) sau retaileri vestimentari precum Takko sau Hervis.

Proiectul este la ora actuala singurul centru de mari dimensiuni din Sibiu, situat la iesirea din oras catre Bucuresti, dupa ce Trident Shopping Center a fost inchis pe parcursul anului trecut.

Pentru a-si intari si mai mult pozitia in Sibiu, investitorii intentioneaza sa dezvolte o noua faza a proiectului, in care este prevazuta realizarea unui spatiu pentru cinematograf.

Pe de alta parte, in Suceava piata centrelor comerciale este mult mai competitiva, in orasul din nordul Bucovinei functionand la ora actuala inca trei proiecte - Iulius Mall, Galleria si Real, cu o galerie comerciala - toate cele patru zone de retail "luptand" pentru cei 100.000 de locuitori ai orasului, precum si pentru populatia din imprejurimi.

Principalii chiriasi ai proiectului sunt companii puternice, precum Carrefour, Mobexpert, Media Galaxy, BauMax, Takko sau Orsay, dar reprezentantii companiei spuneau in toamna anului trecut ca din punct de vedere financiar, centrul comercial din Suceava este o mare dezamagire.