253 de someri pe zi in constructii, in 2009

Constructii

24.03.2009 - Cotidianul

In primele trei luni ale acestui an, 20.000 de oameni au ramas fara loc de munca in domeniul constructiilor. Cifra se poate tripla in urmatoarele luni.
 
Faptul ca mai multe proiecte imobiliare au fost oprite sau amanate, din cauza crizei economice, a facut ca zeci de mii de muncitori sa ramana fara un loc de munca. “In trimestrul I 2009, efectivele sectorului au continuat sa se reduca in mod consistent prin trimiterea in somaj a circa 20.000 de angajati si protejarea sociala temporara prin Casa Sociala a Constructorilor a circa 21.500 de angajati, tendintele fiind de crestere a acestor valori”, a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie sunt multiple. “Cel mai important fapt este neonorarea obligatiei asumate de Guvern pentru plata pana la 15 martie a creantelor aferente anului trecut, situatie care afecteaza grav echilibrele financiare ale companiilor si genereaza progresiv falimente in acest sector”, a mai spus Laurentiu Plosceanu, adaugand ca doar 50-65% din datorii au fost recuperate de catre constructori de la stat.

Un alt motiv pentru care muncitorii au fost trecuti in somaj este acela ca multe dintre licitatii sunt trucate.
 
“Desi sunt putine licitatii care s-au desfasurat de la inceputul anului, foarte multe au fost adjudecate in conditiile unor preturi de dumping care ajung la valori de aproximativ 60% din valoarea proiectului si, conform experientelor din anii trecuti, acestea se actualizeaza ulterior prin acte aditionale pana la concurenta valorii reale actualizate”, a precizat presedintele ARACO.

Situatia dezastruoasa din domeniul constructiilor nu este intalnita numai in Romania, ci este o problema cu care se confrunta intregul spatiu european. La nivelul UE, sectorul de constructii a avut o contractie de -3% pentru prima data dupa multi ani in 2008 generata in principal de declinul sectorului imobiliar. Motivele sunt asemanatoare cu cele ale pietei romanesti. Dificultati de finantare, probleme semnificative in accesarea creditelor, precum si reducerea constructiilor civile. Potrivit presedintelui ARACO, daca creantele, in valoare aproximativa de 1,2 miliarde de euro, nu vor fi platite in regim de urgenta de catre stat, ARACO va reprezenta interesele celor care au de recuperat bani si va actiona Guvernul in instanta. Nerecuperarea datoriilor de la stat de catre companii va face ca in urmatoarele trei luni numarul somerilor sa creasca cu 75.000, iar numarul firmelor din domeniu sa fie mai mic, anul urmator, cu 30-35%. Recent, premierul Boc a spus ca statul a platit peste 90% din datoriile pe care statul le avea fata de firme, dar si-a aratat nemultumirea pentru faptul ca banii nu au ajuns inca la beneficiari si a cerut prefectilor o analiza a situatiei la nivel local.

Situatia pietei autohtone

In ultimii doi ani, care au reprezentat ani de crestere semnificativa a industriei constructiilor in Romania, dinamica acestui sector a fost lider la nivelul Uniunii Europene. “Chiar si asa, cresterea in 2008 de 26% fata de anul precedent si atingerea unui volum de 14,3 miliarde de euro au insemnat o reducere de 6% fata de dinamica 2007-2006”, a amintit Laurentiu Plosceanu. Vinovatul este criza economica, care s-a facut resimtita inca din semestrul al doilea al lui 2008.