24 de firme, nici una romaneasca, pentru autostrada Cernavoda-Constanta

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

29.01.2008 - Cotidianul
24 de firme, nici una romaneasca, pentru autostrada Cernavoda-Constanta

Conditiile din licitatie, stabilite conform cerintelor BEI, dar contestate de doua comisii parlamentare si de Consiliul Legislativ, impiedica participarea firmelor autohtone la acest proiect.

Compania de Autostrazi a primit 27 de oferte preliminare din partea a 24 de firme din Austria, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Portugalia, Spania si Turcia in vederea construirii tronsoanelor de autostrada Cernavoda-Medgidia (19 kilometri) si Medgidia-Constanta (32 de kilometri). Pentru primul tronson au fost depuse 13 oferte, iar pentru celalalt 14. Participantii sint Condotte si CMC di Ravenna, Aktor, Impregilo si Itinera, Impresa Pizzarotti si C. Lotti&Associati, Ashtrom cu Shapir Structures, Cengis si Mapa, Astaldi si Max Bogl, Mochlos si Danya, FCC Construccion impreuna cu Alpine, Strabag, Terna, J&P Avax, Mota Engil cu Monte Adriano si Soares da Costa, precum si Colas. Majoritatea participantilor au depus oferte pentru construirea ambelor portiuni, iar 14 firme se afla pentru prima data in Romania. In perioada imediat urmatoare, Compania de Autostrazi va retine jumatate din oferte, firmele selectate urmind sa depuna si oferta tehnica si financiara, specifica celei de-a doua faze a licitatiei, spune Dorin Debucean, director general adjunct al companiei. Autostrada ar putea fi terminata in doi ani, lucrarile urmind sa inceapa in cursul anului curent.

Cerintele de calificare la licitatie au fost supervizate de Banca Europeana de Investitii (BEI), institutie de la care statul roman a luat un imprumut rambursabil pentru finantarea proiectelor, si au dus la eliminarea firmelor romanesti. Prin cerinta „experienta similara“ s-a cerut ca participantii sa fi construit in ultimii sase ani cel putin doua autostrazi comparabile si sa fi avut cel putin doua proiecte in valoare de 100-160 de milioane de euro. Alte cerinte au privit cifra de afaceri a carei medie pe ultimii cinci ani a trebuit sa se situeze intre 100 si 150 de milioane de euro, in functie de tronsonul licitat. Asocierea mai multor constructori nu a fost o solutie deoarece liderul asocierii a trebuit sa indeplineasca singur cel putin jumatate dintre indicii de performanta. Criteriile au favorizat ori firme mici din tarile unde s-au mai construit foarte multe autostrazi in ultimii ani (precum Grecia si Portugalia), ori gigantii europeni din domeniu, cum ar fi Colas sau Strabag.

Stacheta calificarii in licitatie ar fi fost coborita daca ar fi fost aplicate cerintele din legislatia UE, prevazute la noi in OUG nr. 34/2006, a achizitiilor publice. Ordonanta mentionata prevede o proportionalitate si nu o egalitate intre cerintele de calificare formulate si volumul de lucrari din proiectul licitat. Cu justificarea ca luarea in calcul a prevederilor OUG nr. 34 ar intirzia nepermis proiectul, Ministerul Transporturilor si Guvernul au emis OUG nr. 72/2007 prin care se face derogare de la prevederile legislatiei privitoare la achizitiile publice pentru mai multe proiecte, printre care si cel al autostrazii Cernavoda-Constanta. In 2003, fostul guvern Nastase a acordat o derogare similara pentru construirea autostrazii Transilvania de catre firma Bechtel.

Argumentele MT si ale Guvernului nu au convins insa Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si pe cea Economica a Senatului, precum si Consiliul Legislativ, toate trei institutiile dind aviz negativ OUG nr. 72, cu ocazia dezbaterilor asupra acesteia din Parlament. Comisiile au aratat ca cerintele BEI sint doar documente de politica si nu au putere de lege. Ordonanta a trecut totusi de Senat, deoarece acesta a depasit cele 45 de zile acordate prin Constitutie dezbaterilor. Situatia este pe cale sa se repete si la Camera Deputatilor, unde legea privitoare la OUG nr. 72/2007 zace de doua luni fara sa primeasca raportul necesar de la Comisia pentru Industrii a Camerei inferioare.

Excluderea lor din licitatie nemultumeste constructorii romani. Acestia afirma ca cerinta „experienta similara“ din cazul de fata „nu ar putea fi indeplinita de toate firmele din Romania si din Bulgaria la un loc“, declara un constructor de sosele, care a solicitat anonimatul. „Este un cerc vicios. Nu sintem primiti in licitatie pentru ca nu am mai construit autostrazi si nu construim autostazi pentru ca niciodata nu sintem primiti la licitatii“, spune acesta.

Doru Cireasa