20 de banci vor sa dea credite de 1,4 miliarde de euro in "Prima casa"

Finante Banci

26.06.2009 - Cotidianul
20 de banci vor sa dea credite de 1,4 miliarde de euro in

Cele mai mari doua banci locale plus trei banci elene s-au angajat impreuna sa utilizeze intregul miliard pus la dispozitie de stat in programul ,,Prima casa’’.

In jur de 1,4 miliarde de euro garantii solicitate si 20 de institutii de credit participante. Acesta este bilantul primei faze a programului ,,Prima casa’’, cea de depunere a ofertelor. Daca toate cele 1,4 miliarde de euro se vor regasi in oferte de creditare catre populatie, inseamna ca s-ar putea acorda aproximativ 24.500 de imprumuturi ipotecare.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Româneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, ING Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Cinci institutii de credit locale s-au angajat sa acorde credite care, insumate, depasesc suma stabilita initial de Guvern pentru garantiile oferite, adica un miliard de euro.
 
Este vorba despre liderii sistemului bancar, BCR si BRD, care intentioneaza sa dea credite de 450, respectiv 250 de milioane de euro, plus Alpha Bank, Banca Româneasca si Piraeus, care vin fiecare cu câte o suta de milioane de euro. Daca la acest top mai adaugam si ultima banca de stat locala, CEC (95 de milioane de euro), obtinem solicitari de aproape 1,1 miliarde de euro, deja peste oferta initiala a statului. Cea mai mica dobânda oferita la euro este calculata dupa formula EURIBOR (dobânda medie la euro) +3%, iar cea mai mica la lei este ROBOR +0,5%. In actualele conditii de piata, aceste dobânzi ar fi de 4% la euro si de aproximativ 11% la lei.

Exista insa si o serie de banci mici cu oferte mai mult pentru imagine. Vorbim aici despre OTP, Credit Europe, ATE Bank, Leumi Bank sau Emporiki, care au oferte intre 5 si 10 milioane de euro. O surpriza o constituie Intesa SanPaolo Bank, institutie de credit cu o cota de piata sub 1%, dar care intentioneaza sa dea credite de 57,5 milioane de euro in programul ,,Prima casa’’.

BCR este lider detasat. „BCR a depus oferta la FNGCIMM. Banca noastra a realizat un produs special dedicat programului «Prima casa» si intentioneaza sa acorde credite de 450 de milioane de euro in cadrul acestui program”, a declarat pentru Cotidianul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al bancii. Creditele vor fi doar in moneda europeana, iar dobânda este calculata potrivit formulei EURIBOR la trei luni + 3,8%, adica aproximativ 5% in prezent.

Persoanele interesate de contractarea unui credit prin programul „Prima casa” vor trebui sa achite un avans de 5% din pretul de achizitie, daca acesta este de cel mult 60.000 euro. Persoanele care doresc sa ia un credit de peste 60.000 euro vor trebui sa plateasca un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre valoarea de achizitie a locuintei si 60.000 de euro. Premierul Emil Boc explica, la finalul sedintei de guvern din 14 iunie, ca bancile care dau credite ipotecare prin programul ,,Prima casa’’ pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei. Programul debuteaza pe 8 iulie, iar autoritatile au spus ca vor acorda garantii de un miliard de euro.

In cazul in care persoana care a contractat creditul nu poate plati mai mult de trei rate consecutive, banca cere statului garantia. Plata garantiei ar urma sa fie data in termen de 15 zile calendaristice de la data primirii cererii de plata de catre Fondul National de Garantare de la banca, iar sumele garantate vor fi platite de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat. „Executarea se face de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in caz ca timp de 90 de zile nu poate plati“, preciza ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Lista bancilor participante la programul "Prima casa" si garantia solicitata:

BCR-450 de milioane euro
BRD-250 milioane euro
Piraeus Bank-100 milioane euro
Banca Romaneasca-100 milioane euro
Alpha Bank-100 milioane euroCEC-95 de milioane de euro
Volksbank-75 milioane euro
Intesa San Paolo-57,5 milioane euro
Bancpost-50 milioane euro
Raiffeisen-50 milioane euro
ING si Garanti Bank-aproximativ 50 milioane impreuna
Millennium Bank-30 milioane euro
Unicredit-25 milioane euro
BT-25 milioane euro
Leumi-10 milioane euro
Credit Europe Bank-5 milioane euro
OTP-5 milioane euro
ATE Bank-5 milioane euro
Emporiki-nu a precizat plafonul