1.500 de euro metrul patrat de garsoniera veche in Predeal

Imobiliare

03.08.2009 - Cotidianul

Apartamentele de pe Valea Prahovei, construite intre anii 1960 si 1990, au un pret mediu de 1.314 euro metrul patrat. Cele mai scumpe apartamente se gasesc in Predeal, iar cele mai ieftine in Poiana Campina.
 
Cele mai scumpe apartamente din zona montana, dintre localitatile Campina si Brasov, se regasesc in statiunea turistica Predeal. Cine vrea sa cumpere in aceasta localitate un apartament de doua camere trebuie sa scoata din buzunar 1.590 de euro pentru un metru patrat construit de locuinta, arata un studiu al agentiei imobiliare Mervani, facut pe ofertele proprii. Garsonierele din Predeal sunt un pic mai ieftine, au un pret de 1.542 de euro metrul patrat, in timp ce pretul mediu al garsonierelor la munte este de 1.476 de euro metrul patrat. Pretul mediu al garsonierelor este mai mare decat cel al apartamentelor de doua camere, cu aproximativ 150 de euro la metrul patrat, intrucat acestea sunt mai cautate datorita pretului de vanzare mai mic.

“Pretul mai mare al garsonierelor in raport cu apartamentele de doua camere se justifica in primul rand prin oferta extrem de limitata in cazul primei categorii si cererea destul de mare pe acest segment”, arata studiul Mervani.

In Sinaia, cei care vand percep un tarif de aproximativ 1.466 de euro metrul patrat de apartament, iar garsonierele au un pret de 1.592 de euro metrul patrat.
 
Apartamentele din Busteni au un pret de 1.424 de euro metrul patrat, in timp ce in Azuga proprietarii cer pe proprietatile lor in jur de 1.412 euro metrul patrat. In Breaza, apartamentele se comercializeaza la un pret de 1.160 de euro metrul patrat, iar in localitatea vecina, in Campina, apartamentele au un pret de 1.133 de euro metrul patrat, mai arata studiul Mervani.

Cea mai ieftina localitate de pe Valea Prahovei in ceea ce priveste apartamentele de doua camere este Poiana Campina, unde metrul patrat de apartament costa 1.013 euro. “Oferta analizata cuprinde apartamente construite intre anii 1960 si 1990 si majoritatea au diverse imbunatatiri gen centrala termica, termopan, izolatie termica, gresie, faianta, parchet. Pretul mediu rezultat este aferent pretului mediu solicitat de catre vanzatori raportat la suprafata utila a apartamentului. In cazul apartamentelor, pretul poate fi influentat negativ sau pozitiv de etajul la care este amplasat, de zona unde se afla, spatiile de parcare disponibile, vecini, precum si de vechimea instalatiilor si utilitatile disponibile in zona”, arata raportul Mervani. Pentru efectuarea studiului au fost analizate 1.061 de oferte.