115 milioane de euro pentru centura de autostrada a Aradului

Constructii

22.07.2008 - Observator Aradean
Ungurii s-au apucat de autostrada spre Romania. Noi mai cautam bani Romania ar putea avea o legatura rutiera directa cu UE, la standard de autostrada, de-abia din 2012. In 2004, in platforma sa electorala, Alianta D.A. a promis cel putin „prima cale din autostrada Nadlac-Deva-Sibiu-Pitesti, inclusiv variantele ocolitoare Pitesti, Sibiu, Sebes, Orastie si Deva“, adica 459 de kilometri de autostrada. In anii scursi nu s-a facut mai nimic. Mai precis, au fost necesari patru ani pentru asigurarea finantarii pentru aproximativ 40 de kilometri de autostrada intre Timisoara si Arad, pentru organizarea a doua licitatii, inca nedefinitivate, si pentru realizarea catorva studii de fezabilitate.
Pe majoritatea tronsoanelor, lucrarile vor demara de-abia in 2010, deoarece anul viitor va fi dedicat obtinerii aprobarii UE pentru finantarea lucrarilor din fonduri structurale, organizarii de licitatii si negocierii unei concesiuni dificile intre Pitesti si Sibiu. Publicitate

Cum realizarea unui tronson de autostrada dureaza intre 24 si 36 de luni, in functie de complexitatea si lungimea acestuia, rezulta ca autostrada va fi gata integral cel mai devreme in 2012-2013. Romania ar putea avea o intarziere de un an fata de Ungaria, care s-a angajat ca in 2012 sa aduca la granita noastra, adica la Nadlac, autostrada Budapesta-Szeged-Mako. Singurul tronson de autostrada pe care proiectul este ceva mai avansat este Arad-Timisoara.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a precalificat sase consortii pentru faza a doua a licitatiei, iar la jumatatea lunii august vor fi deschise ofertele financiare. Valoarea lucrarilor este estimata in jurul a 270 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane vin dintr-un imprumut acordat de Banca Europeana de Investitii (BEI), iar restul de la bugetul de stat, cu titlul de cofinantare. Proiectul include constructia a 32 km de autostrada, a 24 poduri si pasaje si a unui nod rutier. Lucrarile vor incepe anul viitor si vor dura doi ani.

Pentru centura Arad, celalalt tronson unde proiectul este ceva mai avansat, s-au precalificat patru asocieri. Lucrarile vor demara de asemenea anul viitor, iar valoarea acestora se va situa in jurul a 115 milioane de euro, dintre care 90 de milioane de euro vin de la BEI, iar restul de la bugetul de stat. CNADNR a mai depus in aceasta luna o cerere de finantare la BEI pentru o portiune de 43 de kilometri intre Timisoara si Lugoj, valoarea lucrarilor fiind de aproximativ 300 de milioane de euro. O cerere de finantare a lucrarilor pe acest tronson din fonduri structurale a fost depusa si la UE, pentru 227 de milioane de euro. Lucrarile ar putea incepe cel mai devreme anul viitor, luand in considerare ca UE are nevoie de trei-sase luni pentru a aproba o cerere de fonduri, iar apoi trebuie facute licitatii.